Balta Arsa si Ibanesti, zonele cu cele mai multe taieri ilegale de padure!

Balta Arsa si Ibanesti, zonele cu cele mai multe taieri ilegale de padure!
Sute de metri cubi de lemn au disparut anul acesta din padurile de pe raza judetului Botosani, ca urmare a taierilor ilegale. De pe cele 52.000 de hectare de padure administrata de Directia Silvica Botosani, anul acesta au disparut peste 500 de metri cubi de lemn.

Zonele unde au fost cele mai masive taieri ilegale de copaci au fost in padurile de la Balta Arsa, de unde au disparut in jur de 100 de metri cubi, si in zona Ibanesti.

Daca in cazurile in care au fost depistati, hotii acestia au fost sanctionati ori s-au ales cu dosare penale, sunt si situatii in care cei care au furat nu au fost descoperiti sau nu a existat o explicatie din partea padurarilor, contravaloarea cantitatilor de lemn furate s-a imputat acestora, fiecare specie de arbore taiat avand o anumita valoare.

Un metru cub de lemn este valorificat cu circa 150 de lei.

"Primavara si toamna facem controale de fond, un delegat din partea Ocolului sau a Directiei parcurge cantonul pe toata suprafata si identifica anumite cioate care nu au fost marcate si care se considera a fi taieri ilegale. In unele cazuri acele fapte sunt justificate prin acte de contraventie sau infractiune, in alte cazuri nu sunt justificate. Ceea ce este justificat nu este imputabil padurarului, a gasit hotul, a facut act de contraventie, insa ceea ce nu este justificat este imputabil padurarului. Am facut si anchete administrative si am aplicat in unele cazuri si sanctiuni, respectiv diminuarea unui procent din salariu, pentru o anumita perioada de timp", a declarat Gabriel Amitrului, directorul Directiei Silvice Botosani.

Media, pe fiecare canton, este de circa 400 de hectare de padure, de administrat.

Totusi reprezentantii Directiei Silvice Botosani sustin ca acest fenomen s-a diminuat in ultimii ani in judet, iar in 2011, comparativ cu 2010. taierile ilegale au scazut cu 30%.

"S-a constatat o scadere a volumului de lemn taiat ca urmare a unei implicari mai mari din partea corpului de paza de la ocoale, a Directiei, dar si masurile care s-au luat cu cei care ridicau probleme", a mai precizat directorul Directiei Silvice.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
11

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
70

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
112

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...