Bacalaureatul diferentiat a fost APROBAT in Comisia de Invatamant a Senatului

Bacalaureatul diferentiat a fost APROBAT in Comisia de Invatamant a Senatului
Bacalaureatul diferentiat a facut, astazi, primul pas in Senat pentru a intra in vigoare din anul urmator. Modificarile propuse de catre Ministrul Educatiei au fost aprobate in unanimitate de senatorii Comisiei de Invatamant, astfel incat pentru a fi aplicate incepand cu acest an scolar nu mai este nevoie decat de votul din plen, scrie rtv.net.

Bacalaureatul diferentiat presupune faptul ca elevii vor putea alege intre doua tipuri de examen: bac-ul national si bac-ul profesional.

Bacalaureatul profesional, noutatea examenului de anul viitor, se va adresa cu precadere absolventilor de licee cu profil tehnologic, dar va putea fi ales si de catre candidatii celorlalte unitati de invatamant.

Acest tip de examen va contine in mod obligatoriu si o proba practica, precum si un examen scris care va privi cunostintele antreprenoriale. Per ansamblu, un bacalaureat mai accesibil pentru absolventii de liceu, care vor avea astfel sanse mai mari de reusita la examenul maturitatii. Exista insa si un inconvenient. Bacul profesional nu va permite urmarea studiilor universitare, cei care vor obtine o astfel de diploma fiind nevoiti sa intre pe piata muncii.

"Din dezbaterile pe care le-am avut in teritoriu si cu directorii de scoli din  Capitala se contureaza ideea unui bac profesional. Vom avea bacul national cu aceleasi probe, iar bac-ul profesional vrem sa-l gandim ca o forma de finalizare pentru cei care vor sa mearga in productie si le dam o certificare a capacitatilor lor. Continutul, probele de competente raman aceleasi ca la bacul national, adaugam o proba practica prin care crestem gradul de profesionalizare si un examen scris legat de educatia antreprenoriala. Ca urmare, pentru aceasta formula de bac pot opta si elevii din liceele teoretice. Este optiunea elevului ce decide, daca merge in invatamantul superior va opta pentru bacul national, daca merge pe piata muncii va opta pentru bacul perofesional. Luni vom avea o prima discutie la Comisia de Invatamant din Senat unde se afla o OUG care priveste bacul", a explicat Ecaterina Andronescu, saptamana trecuta, la finalul sedintei de guvern.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de prevenție organizate de polițiștii din Botoșani în „Săptămâna prevenirii criminalității”!

astăzi, 15:14
11

Prin activitățile desfășurate, organizatorii își propun ca mesajul lor să ajungă la cât mai mulți cetățeni, în scopul de a conștientiza atât necesitatea adoptării u...

Ce presupune programul pentru dotarea fiecărei școli din municipiul Botoșani, proiect european câștigat de administrația Cosmin Andrei (Video)

astăzi, 14:01
48

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în urma câștigării proiectului cu fonduri europene în domeniul educației prin Planul Național de Redresare și Rezil...

Ce se întâmplă dacă aparatele de reciclare nu funcționează, declarația ministrului Mediului!

astăzi, 13:26
92

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției, indiferent ...