Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, Laura Hacman, a declarat recent că în nici o sală de clasă nu au fost instalate camere de supraveghere, aşa cum s-a întâmplat în alte judeţe cu o rată a promovabilităţii mult mai mică. Ea a spus că în unităţile şcolare sucevene unde există sisteme de supraveghere video, acestea sînt montate la intrare şi pe holuri. Hacman a precizat că metodologia de desfăşurare a Bacalaureatului nu prevede obligativitatea instalării de camere de filmat în sălile de examen, scrie Realitatea.net.

Harghita ocupă locul secund în ceea ce priveşte succesul la Bacalaureat 2011. Nici aici nu au existat camere de supraveghere. Inspectoratul Scolar Judeţean (ISJ) Harghita a luat decizia sa nu instaleze camere de luat vederi în sălile de examen, unul dintre motive fiind acela că elevilor li se induce sentimentul de lipsa de încredere. Şeful Inspectoratului Scolar Harghita, Ferencz Salamon Alpar, a declarat, la o şedinţă a Colegiului Prefectural, că recomandarea ministrului Educaţiei de a se instala camere de luat vederi în salile de examen a fost analizată de Consiliul de Administratie al instituţiei, care a ajuns la concluzia că nu ar fi oportună din niciun punct de vedere. Acesta a explicat că, pe de o parte, instituţia pe care o conduce nu dispune de fonduri necesare, iar pe de altă parte demersul nu ar avea un mesaj educativ pentru tineri, cărora li se va transmite ideea că adultii nu au încredere în ei. Potrivit acestuia, la fel ca în fiecare an, pentru desfăşurarea corectă şi în bune condiţii a examenului de Bacalaureat, se va face o monitorizare strica a centrelor.
Discutia referitoare la camere de supraveghere la bacalaureat a avut loc si la Botosani, incercandu-se chiar identificarea resurselor financiare in acest sens.
"Deocamdata nu exista solutii financiare, din datele prezentate de primarul municipiului Botosani, pentru ca aceste camere sa fie instalate, dar in continuare se cauta solutii. Daca ar fi vorba de o extindere a retelelor de supraveghere cu camere video deja existente in unele unitati, de pe holuri in clase, efortul financiar nu ar fi foarte mare, pana in 40.000 de lei. Daca este de lucrat si de proiectat si realizat in momentul acesta reteua de supraveghere cu camere video, lucrurile se complica si la fel eforurile financiare devin mai mari", declara Ada Macovei, inspector scolar general in cadrul ISJ Botosani, la inceputul lunii iunie.
Discutia a capatat, insa, o alta nuanta in zilele desfasurarii examenelor, cand mai multi elevi au fost eliminati din examen dupa ce au fost prinsi cu fituici. "Si acum 2 ani am incercat sa montam camere de supraveghere si m-am izbit de acelasi val de rezistenta din partea cadrelor didactice si a directorilor de scoli", a precizat cu acest prilej Ada Macovei.
Coincidenta sau nu, la fel ca in celelalte judete in care nu s-au montat camere de supraveghere, procentul este unul peste media nationala, Botosaniul situandu-se, totodata, pe locul 2 in Moldova, dupa Suceava, inaintea Iasului, care a reusit doar un procent de 41,9%.