Averea unui fost director botoşănean, pusă sub sechestru!

Averea unui fost director botoşănean, pusă sub sechestru!
DNA îl acuză pe fostul director botoşănean că a refuzat să se ocupe de recuperarea a sute de hectare de pădure care ajunseseră în proprietatea unui cetăţean străin!
În urmă cu mai bine de o lună, o veste cutremura mediul silvic botoşănean- fostul director al Direcţiei Silvice era trimis în judecată de procurorii Anticorupţie pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Rechizitoriul întocmit de DNA- Serviciul Teritorial Suceava arăta că în perioada 2007-2008, cât ocupa funcţia de director al Direcţiei Silvice Botoşani, Mihai Axinte, cu intenţie, a înlesnit diminuarea fondului forestier naţional proprietate publică a statului român.

Acum, însă, procurorii cer instanţei competente să menţină sechestrul asupra bunurilor, dispus la declanşarea cercetărilor, pentru a avea posibilitatea recuperării prejudiciului creat în urma "afacerii" şi care depăşeşte 2,4 milioane de lei! Cererea DNA urmează să fie judecată luna viitoare.

Cum a ajuns Mihai Axinte să fie acuzat de DNA?
"Prin refuzul de a dispune iniţierea unor acţiuni civile la instanţa judecătoreasă competentă în vederea constatării nulităţii absolute a două hotărâri ale Comisiei Judeţene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Botoşani şi a unui titlu de proprietate prin care a fost retrocedată, cu încălcarea prevederilor legale, suprafaţa totală de 358 ha teren cu vegetaţie forestieră unei persoane care nu avea cetăţenia română şi nu putea beneficia de dispoziţiile legale privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţele de terenuri cu destinaţie forestieră (este vorba de Alexander M. B., n.r.)", după cum se arată în rechizitoriul făcut public de DNA în urmă cu o lună.


Mihai Axinte refuzase să se ocupe de recuperarea celor 358 de hectare, deşi Corpul de Control al RomSilva îi trasase clar obligativitatea efectuării acestor demersuri juridice.

Mai mult, în 2007, deşi ştia clar că reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 358 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră nu era legală, ba chiar că el trebuia să se ocupe de contestarea în instanţă a titlului de proprietate prezentat de cetăţeanul străin şi a actelor subsecvente, Mihai Axinte a cumpărat 351 de hectare de pădure de la cetăţeanul străin, achitându-i acestuia 2.439.450 de lei, bani ce proveneau din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor.

Suma reprezintă deopotrivă prejudiciul material cauzat Direcţiei Silvice Botoşani şi folosul necuvenit obţinut de cetăţeanul italian la reconstituirea dreptului de proprietate pentru aceeaşi suprafaţă de teren.

Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă cele 351 de hectare de pădure cumpărate în baza unor acte nelegale, subiectul afacerii de faţă, luăm în calcul doar faptul că pe raza judeţului Botoşani sunt 57.000 de hectare de pădure.

 

Spune-ne opinia ta