Semnată atât de prefect, cât şi de preşedintele Consiliului Judeţean, adresa vizează, pentru început, efectuarea unui studiu de fezabilitate de către Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină, noul Grup de Combatere Independent putând fi coordonat de către Unitatea de Combatere Moldova I Iaşi. Solicitarea este motivată de faptul că, doar în perioada 2010-2013, în Botoşani au fost distruse de grindină peste 22.500 de hectare de teren cultivat.
La întâlnirea care a avut loc la Prefectură, autorităţile judeţului au ridicat şi problema pagubelor consistente pe care le fac mistreţii în fermele din tot judeţul, soluţia ministrului Achim Irimescu fiind explicată şi în faţa fermierilor aflaţi în dialog cu oficialul la Staţiunea de Cercetare Popăuţi.
Problema mistreţilor va putea fi rezolvată mai ales în judeţul Botoşani, în contextul în care se apropie de graniţă pesta porcină africană dinspre Ucraina. Vom solicita crearea unei fâşii de protecţie de 100-200 de kilometri, unde să nu mai fie mistreţi, iar acest lucru vine şi în întâmpinarea dumneavoastră., a spus ministrul.
Printre alte probleme ridicate şi clarificate de Achim Irimescu s-a aflat şi seria de nemulţumiri creată de legislaţia privind regimul păşunilor. Ministrul a anunţat că, în cel mai scurt timp, se vor reglementa actele normative, astfel încât să fie avantajaţi şi producătorii individuali ce au nevoie de păşuni, dar şi asociaţiile de producători.
Ministrul a făcut şi precizări privind unele soluţii pentru protecţia producătorilor locali de lapte, în contextul în care marii procesatori au început să aducă materia primă din ţările vecine. Pentru început se va încerca introducerea unei cote obligatorii de lapte provenit de la producătorii locali, cotă pe care procesatorii să fie nevoiţi să o respecte.
Comunicat de presă Instituţia Prefectului