Autoritatile dorohoiene ar putea fi cercetate penal pentru vietile luate de ape!

Autoritatile dorohoiene ar putea fi cercetate penal pentru vietile luate de ape!
Multe dintre victimele inundaţiilor de săptămâna trecută au murit cu zile. Asta, pentru că, în mod normal, acele persoane nu ar fi trebuit să se afle în calea apelor. De ce nu i-a avertizat însă nimeni? Cât de pregătite sunt autorităţile din România pentru a face faţă unor asemenea situaţii?

Traseul avertismentelor meteo în cazuri de urgenţă pare unul limpede în teorie, însă se pare
 că este sinuos  şi adesea se blochează în primării. Exemplul cel mai elocvent este situaţia din oraşul botoşănean Dorohoi, unde au murit şase oameni.

"Cod portocaliu, cod roşu... culori seci"

Localnicii din Dorohoi spun că au fost avertizaţi mult prea târziu că vor fi loviţi de viitură.  Primarul oraşului, Dorin Alexandrescu,  a şi recunoscut, de altfel că habar nu avea despre ce o să urmeze. "Mi se transmite cod galben, cod portocaliu, cod roşu. Pentru mine astea sunt nişte culori seci. Dacă mi se transmitea că vine o viitură...", a răspuns primarul acuzaţiilor dorohoienilor. Ulterior, primarul şi-a nuanţat declaraţia. "Nu consider că sunt vinovat pentru numărul morţilor. Am făcut procedurile aşa cum trebuia. Înainte de viitură am primit cod galben dimineaţă şi abia după-amiază cod portocaliu de ploi pentru cantităţi de 40-60 l/mp şi la noi a plouat 163 l/mp. Astea le-am primit prin telefon. Apoi, codul portocaliu pentru viitură pe râul Jijia nu l-am primit pe telefon şi l-am văzut abia a doua zi, iar pentru Buhai nu am primit avertizare", a declarat primarul municipiului Dorohoi.

Directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA), Vasile Cercel, susţine însă că "fiecare primărie are de la noi o hârtie colorată în care se scrie clar ce înseamnă fiecare cod în parte. Dar astea trebuiau învăţate pe timp de pace", a declarat Cercel.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat că ar putea fi declanşată o anchetă penală cu privire la modul în care s-au achitat de sarcini autorităţile din Dorohoi.

Vasile Cercel, directorul SGA Botoşani, spune însă că viitura de pe pârâul Bahlui a fost neobişnuită. "Nu cred că eu, dumneavoastră sau oricare altcineva ar fi putut salva viaţa acelor oameni. Viitura a venit cu patru metri înălţime. Mai mult, viitura a mers în amonte şi a intrat în baraj, nu ne venea să credem ce se întâmplă. Acum, că am trăit această experienţă cred că în cazul unui eveniment similar s-ar putea acţiona cu 10% mai rapid, mai mult nu", a declarat Cercel.

(Material complet in romanialibera.ro)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
64

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
172

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
40

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...