Autoritatile din Botosani au luat masuri pentru prevenirea pestei porcine africane, descoperita in Belarus!

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) atenţionează asupra riscului de pestă porcină africană, confirmată în UE, boală care nu se transmite la om, dar produce mari pierderi economice.

Evenimentele epidemiologice de la începutul acestui an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pestă porcină africană la porci mistreţi din state membre ale Uniunii Europene (Belarus, Lituania şi, recent, Polonia), fac necesară avertizarea publicului larg din România cu privire la evoluţia acestei boli, scrie Mediafax.

Autoritatile din Botosani au luat masuri pentru prevenirea raspandirii virusului pe teritoriul judetului, insa spun ca nu este motiv de panica in Romania.

"Avem două cazuri de pestă procină africană la doi mistreți recoltați de la granița de la Belarus, după care probele au fost recoltate în cadrul campaniei de supraveghere intensificată pentru pestă porcină africană în urma confirmării în vara anului 2013 a unui caz de pestă porcină africană în Belarus la 40 de kilometri de la granița cu Lituania. Este normal să fim, nu în alertă, alertă e un cuvânt care implică foarte multe lucruri. Este normal să fim în prevenție, să știm despre ce este vorba și în momentul în care doamne ferește avem așa ceva toată lumea având informațiile proaspete în minte să poată să conlucreze. Nu avem pestă porcină africană în România, nu avem pestă porcină africană în Botoșani. În schimb ne luăm măsuri, reactualizăm procedurile pentru că așa este normal. E vorba de animale sălbatice care pot migra, nu s-a descoperit într-o locație care poate fi delimitată. E vorba de porc mistreț. Poate migra și de asta este normal să luăm măsuri de prevenție la nivelul zonelor care ar putea fi implicate.", a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botosani.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici.

Boala nu se transmite de la animale la om şi nu afectează omul.

Procentul de îmbolnăviri şi mortalitate este foarte ridicat, cu mari pierderi economice datorate costurilor de eradicare a bolii şi a restricţiilor impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.

Pentru această boală nu există tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

În vederea unei intervenţii rapide şi eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetăţenii sunt rugaţi să contribuie la depistarea şi anunţarea timpurie a cazurilor de boală şi să comunice oricărui medic veterinar de liberă practică împuternicit, medicului veterinar oficial sau direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, orice caz la porcinele domestice şi sălbatice care prezintă semne de boală, sau unde a observat o creştere a îmbolnăvirilor sau a cazurilor de moarte, mai scrie Mediafax.

Prin urmare, trebuie să anunţe imediat autorităţile sanitare veterinare orice cetăţean care vine în contact cu porcii domestici şi sălbatici şi recunoaşte următoarele semne de boală: mortalitatea ridicată, aproape de 100 la sută, intervenită într-un timp extrem de scurt, temperatură foarte ridicată (40,5 - 42 grade Celsius) şi stare febrilă, roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24 - 48 de ore înaintea morţii, vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută, vectori biologici (căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi), vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala, sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte, animale care au trecut prin boală şi rămân purtătoare de virus.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Furtună puternică și ploi în Botoșani: Stâlpi de telefonie și copaci la pământ, fire electrice rupte de vânt! (Foto, Video)

Sunday, 29 September 2024

În localitatea Pomârla, drumul spre Vama Racovăț era blocat parțial de un stâlp de telefonie. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu accesorii specifice, da...

Prefectul Dan Nechifor și șeful ISU Botoșani, verificări la serviciile de permanență din județ! (Foto)

Sunday, 29 September 2024

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administr...

Polițiștii din Botoșani au năvălit în Centrul Vechi, ce constatări au făcut! (foto)

Sunday, 29 September 2024

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, între orele 18.00-02.00, a fost desfășurată o razie, cu efective mărite, pe raza orașului municipiului Botoșani și a comunelor arondate Secțiil...