Atenție, șoferi! Pe 7 decembrie expiră polițele RCA de la Euroins, ce amenzi riscați dacă veți fi depistați fără asigurare

Schimbări majore pe piața RCA: Șoferii care rămân fără permis vor putea suspenda polița. Noi reguli la verificarea asigurărilor.

 

Atenție, șoferi! Pe 7 decembrie expiră polițele RCA de la Euroins, ce amenzi riscați dacă veți fi depistați fără asigurare

   Foto: Antena 3 CNN

Pe 8 decembrie, expiră poliţele RCA ale românilor la Euroins, care încă mai sunt valabile. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a publicat pe site-ul instituţiei, respectiv  la adresa fgaromania.ro. o atenţionare privind faptul că poliţele de asigurare încheiate de Euroins România încetează de drept începând cu data de 8 decembrie, 7 decembrie fiind ultima zi de valabilitate, cu excepţia contractelor de asigurare de garanţii, care vor înceta la data de 5 februarie 2024.

Peste 800.000 de șoferi încă mai au asigurări auto obligatorii emise de compania intrată în faliment în primăvara acestui an.

Din cele peste 2,7 milioane de poliţe RCA ale companiei falimentare Euroins, care erau în vigoare în momentul retragerii autorizaţiei de funcţionare de către ASF, pe data de 17 martie 2023, circa 31% încă sunt în vigoare şi vor rămâne valabile până pe data de 7 decembrie inclusiv, urmând ca pe 8 decembrie să expire, potrivit alba24.ro.

„După data de 7 Decembrie 2023 (ultima zi de valabilitate a poliţelor de asigurare încheiate de Societatea Euroins Asigurare Reasigurare SA, cu excepţia celor încadrate în clasa de asigurări 15 ñ Garanţii) creditorii de asigurare se pot adresa FGA cu o cerere de plată de restituire primă, Anexa 9 la Norma ASF nr. 24/2019, pentru a solicita restituirea diferenţei de primă pentru perioada rămasă neacoperită”, potrivit site-ului FGA.

În cazul poliţelor de asigurare pentru care a operat încetarea de drept, nu mai este necesar un demers suplimentar, în sensul notificării asigurătorului cu privire la încetarea respectivei poliţe de asigurare.

FGA va continua să instrumenteze cereri de deschidere dosar daună primite de la petenţi ai Societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA, pentru evenimente produse până la data de 07 Decembrie 2023, inclusive, conform mesajului publicat de FGA pe site-ul instituţiei.

Euroins a rămas fără autorizație în primăvară, când autoritățile au descoperit probleme în dosarele respinse și lipsa fondurilor pentru despăgubiri.

Ce amenzi riscă șoferii care vor fi depistați fără RCA

Șoferii care au încheiate polițe de asigurare cu compania Euroins riscă amenzi între 1000-2000 de lei sau chiar reținerea certificatului de înmatriculare, dacă după data de 7 decembrie nu vor încheia polițe de asigurare cu o altă companie.

”S-a ajuns în această situație după ce Euroins a intrat în insolvență, deși Autoritatea pentru Supravegherea Financiară (ASF) a dat un răgaz șoferilor, de trei luni, valabilitatea polițelor RCA de la Euroins fiind prelungită”, conform celor precizate de site-ul alba24.ro.

Schimbări majore pe piața RCA: Șoferii care rămân fără permis vor putea suspenda polița. Noi reguli la verificarea asigurărilor

Șoferii care rămân fără permis de conducere vor putea să suspende polița RCA pe toată perioada în care nu au carnet, iar polița RCA ar putea fi verificată chiar și atunci când mașina este parcată sau în mișcare, potrivit unui proiect de lege care anunță o nouă lege RCA prin care se schimbă regulile pentru șoferi, conform celor precizate de alba24.ro.

Potrivit proiectului respectiv, șoferul ar putea suspenda asigurarea dacă rămâne fără permis sau dacă are mașina avariată, cu următoarele observații:

– cerere la asigurător cu dovada;

– mașina să fie ținută în afara părții carosabile;

– perioada asigurării se prelungește prin act adițional.

O altă modificare vizează Polițele RCA, care vor putea fi verificate și pe dispozitive electronice:

– verificarea va fi posibilă și dacă mașina este parcată;

– verificarea RCA, posibilă chiar dacă șoferul nu este oprit de polițiști pentru o infracțiune.

Operatorii sistemelor de control vor prelucra datele cu caracter personal ale asiguraților și conducătorilor de vehicule în acord cu prevederile legislației naţionale şi europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, potrivit proiectului de lege.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
268

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
329

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
754

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...