Atentie la cumparaturile de sezon! Vezi ce pericole te pandesc la piata

Sarbatorile se apropie cu pasi repezi si in fiecare gospodarie au inceput deja pregatirile. Fiecare familie isi face bugetul de cheltuieli si pornesc cu mic, cu mare la cumparaturi. Comerciantii sunt si ei pregatiti, insa nu toti indeplinesc conditiile necesare pentru o buna desfasurare a activitatii.
 
Reprezentantii Agentiei Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)  le recomanda tuturor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate din punct de vedere sanitar veterinar.
 
In cazul in care doriti sa achizitionati diverse produse alimentare din piete sau targuri organizate in aceasta perioada, ANSVSA are urmatoarele recomandari:
 
- urmariti daca exista si functioneaza vitrinele frigorifice in care este expusa marfa
 
- fiti atenti la integritatea ambalajelor care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii respectivelor produse
 
- urmariti etichetarea alimentelor cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, conditiile de pastrare, data obtinerii (dupa caz) si termenul de valabilitate.
 
- fiti atenti la existenta avizului sanitar-veterinar pentru carne, care trebuie sa fie expus la vedere. Daca nu este la vedere, nu ezitati sa-l solicitati comerciantului.
 
Riscul consumului de carne de porc necontrolata din punct de vedere sanitar-verterinar este infestarea cu trichineloza, o boala destul de des intalnita in perioada Sarbatorilor. Organele de animale nu sunt infestate cu trichinela, insa, daca nu sunt pastrate si manevrate in conditii corespunzatoare, pot duce la toxiinfectii alimentare.
 
La achizitionarea de carne tocata, trebuie sa urmariti in momentul cumpararii daca are eticheta cu termenul de valabilitate inscris pe pachet.
 
Pestele proaspat
trebuie sa aiba ochii luciosi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Daca pestele este alterat, branhiile sunt caramizii, solzii se desprind usor si carnea  este moale.
 
Branzeturile trebuie sa se vanda in ambalaje de unica folosinta (pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar) si sa aiba inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj (cutie sau putina) date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs si data obtinerii.
 
Este recomandat ca achizitionarea oualor sa se faca din locuri aflate sub supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, ceea ce inseamna ca provin de la pasari sanatoase, din ferme autorizate si controlate sanitar veterinar.  Si alte produse alimentare, care se consuma in mod traditional in aceasta perioada, cum ar fi: cozonacii, prajiturile, legumele de sezon, etc. se recomanda a fi achizitionate din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.
 
De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor de origine animala, din locuri specializate in acest sens, asigurati-va ca vânzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mâinile acoperite de manusi de unica folosinta.

sfatulparintilor.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Antrenorul Farului, înaintea meciului cu FC Botoșani: ”Tot timpul echipa condusă de Leo Grozavu a avut spirit de luptă!” (Video)

astăzi, 17:18

Farul Constanța începe sezonul 2025-2026 din Superliga pe terenul celor de la FC Botoșani. Partida este programată luni, 14 iulie, de la ora 19.00.  Acesta va fi primul meci oficial a...

Atenție, Cod galben de ploi în județul Botoșani! VEZI localitățile vizate

astăzi, 15:15

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod galben de instabilitate atmosferică pentru o parte din județul Botoșani, valabilă astăzi, până la ora 16:30....

Ministrul Apărării anunță recrutări pe bandă rulantă: „E nevoie de mai multă lume!”. Ce spune despre armata obligatorie

astăzi, 14:31

Ministrul Apărării din partea USR, Ionuț Moșteanu, vrea investiții mai mari în Armată. În opinia oficialului Guvernului Bolojan, MApN trebuie să se bazeze pe 120.000 de cadre. Mo...