Atentie la cumparaturile de sezon! Vezi ce pericole te pandesc la piata

Sarbatorile se apropie cu pasi repezi si in fiecare gospodarie au inceput deja pregatirile. Fiecare familie isi face bugetul de cheltuieli si pornesc cu mic, cu mare la cumparaturi. Comerciantii sunt si ei pregatiti, insa nu toti indeplinesc conditiile necesare pentru o buna desfasurare a activitatii.
 
Reprezentantii Agentiei Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)  le recomanda tuturor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate din punct de vedere sanitar veterinar.
 
In cazul in care doriti sa achizitionati diverse produse alimentare din piete sau targuri organizate in aceasta perioada, ANSVSA are urmatoarele recomandari:
 
- urmariti daca exista si functioneaza vitrinele frigorifice in care este expusa marfa
 
- fiti atenti la integritatea ambalajelor care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii respectivelor produse
 
- urmariti etichetarea alimentelor cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, conditiile de pastrare, data obtinerii (dupa caz) si termenul de valabilitate.
 
- fiti atenti la existenta avizului sanitar-veterinar pentru carne, care trebuie sa fie expus la vedere. Daca nu este la vedere, nu ezitati sa-l solicitati comerciantului.
 
Riscul consumului de carne de porc necontrolata din punct de vedere sanitar-verterinar este infestarea cu trichineloza, o boala destul de des intalnita in perioada Sarbatorilor. Organele de animale nu sunt infestate cu trichinela, insa, daca nu sunt pastrate si manevrate in conditii corespunzatoare, pot duce la toxiinfectii alimentare.
 
La achizitionarea de carne tocata, trebuie sa urmariti in momentul cumpararii daca are eticheta cu termenul de valabilitate inscris pe pachet.
 
Pestele proaspat
trebuie sa aiba ochii luciosi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Daca pestele este alterat, branhiile sunt caramizii, solzii se desprind usor si carnea  este moale.
 
Branzeturile trebuie sa se vanda in ambalaje de unica folosinta (pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar) si sa aiba inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj (cutie sau putina) date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs si data obtinerii.
 
Este recomandat ca achizitionarea oualor sa se faca din locuri aflate sub supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, ceea ce inseamna ca provin de la pasari sanatoase, din ferme autorizate si controlate sanitar veterinar.  Si alte produse alimentare, care se consuma in mod traditional in aceasta perioada, cum ar fi: cozonacii, prajiturile, legumele de sezon, etc. se recomanda a fi achizitionate din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.
 
De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor de origine animala, din locuri specializate in acest sens, asigurati-va ca vânzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mâinile acoperite de manusi de unica folosinta.

sfatulparintilor.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației, anunț de ultimă oră pentru elevii de liceu: „Sub nicio formă disciplinele nu au fost eliminate sau scoase”!

Monday, 3 February 2025

Bogdan Cristescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat luni că propunerile de planuri-cadru pentru liceu nu scot discipline precum Istoria românilor sau Geografi...

O botoșăneancă de 50 de ani are nevoie urgent de un loc de muncă: „Am ajuns la disperare!"

Monday, 3 February 2025

O femeie de 50 de ani, singură, are nevoie urgent de un loc de muncă stabil. Cheltuielile cresc și nu are cu ce să le plătească. A lucrat 20 de ani în comerț, prin urmare are cunoștin...

Ordinul privind perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului pentru 2025, publicat în Monitorul Oficial!

Monday, 3 February 2025

Potrivit acestui act normativ, se interzice pescuitul comercial, recreativ și familial al speciilor de pești și al altor viețuitoare acvatice vii, astfel: - știuca, în perioada 1 februar...