Atenţie la cardurile de credit pentru cumpărături. Dobânzile ajung la 30% pe an

Mulţi clienţi care fac cumpărături cu cardul de credit nu reuşesc să achite integral sumele utilizate în perioada de graţie, ajungând astfel să plătească dobânzile de 25-30% pe an.

Reţeta turcească de rate fără dobândă pentru cumpărăturile plătite cu cardurile de credit începe să fie utilizată de tot mai mulţi români după ce mai multe bănci de top au introdus în ultimul an această facilitate.

Bancherii afirmă că numărul de carduri vândute a crescut cu două cifre în primele şase luni din acest an şi că românii au chel­tuit zeci de milioane de euro pentru cum­părături în rate.

Modelul de rate fără dobândă a fost lansat pe piaţă de turcii de la Credit Europe Bank (fosta Finans­bank) la începutul anilor 2000, dar programul a fost preluat în ultimii ani şi de băncile de top precum BCR, BRD (prin divizia BRD Finance), Banca Tran­sil­vania, Raiffeisen, Alpha Bank sau Bancpost (prin divizia EFG Retail Services).

Raiffeisen, de exemplu, care a lansat programul la jumătatea anului trecut, spune că valoarea tranzacţiilor în rate fără dobân­dă a crescut în primul semestru din acest an cu 80% comparativ cu ultimele şase luni din 2010. Totodată, vânzările noi de carduri de credit Raiffeisen au înregistrat o creştere cu 56% în primele şase luni faţă de perioada ianuarie-iunie 2010.

Şi Banca Transilvania notează o creştere cu 45% a numărului de carduri emise, în timp ce Alpha Bank şi Garanti au vândut în prima jumătate a anului 8.300 şi respectiv 10.000 de carduri. EFG Retail Services, di­vizia de credite de consum a Bancpost, a con­semnat o creştere cu 27% a numărului de carduri de credit

"Valoarea medie a cumpărăturilor fă­cute în sistemul de plată în rate fără do­bândă este de trei-patru ori mai mare decât în cazul utilizării clasice. Acest lucru nu im­plică însă că riscul este mai mare. Facilitatea de plată în rate fără dobândă este oferită clienţilor existenţi, ceea ce înseamnă că pen­tru aceştia cunoaştem comporta­mentul de plată", afir­mă George Georga­ko­poulos, pre­şedin­tele consiliului de adminis­traţie al EFG Retail Services.

La momentul realizării tranzacţiei suma totală este dedusă din disponibilul cardului, însă în factura lunară apare doar o fracţie, proporţională cu numărul de rate agreate. Clientul nu plăteşte dobândă doar dacă achi­tă rata lunară integral în perioada de graţie.

Deşi clientul nu plăteşte dobândă pentru sumele utilizate, banca realizează totuşi un venit din utilizarea cardului.

Costul este su­portat însă de comerciant, care plăteşte băncii un comision din valoarea fiecărui bun vândut.


Sursa: zf.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani sub Cod Galben, cum se circulă pe drumurile naționale din zona Moldovei, după primul val de ninsori

astăzi, 09:26

Ninsori ușoare se mai înregistrează în județele Suceava, Botoșani și Neamț, iar carosabilul se prezintă umed cu sectoare de zăpadă frământată în strat de 0-3 cm &ici...

Gigi Becali, după eșecul de la Botoșani: ”Mândria nu are scuze” / ”Mi-a dat Dumnezeu o palmă!” (Video)

astăzi, 08:41

FCSB a irosit, astfel, șansa de a avansa în primele 3 din campionat și rămâne pe locul 6 după 16 etape desfășurate în sezonul regulat al SuperLigii României. ”Ch...

La un pas de a rămâne fără case, pompierii au intervenit rapid și le-au salvat locuințele!

astăzi, 08:14

Două case au fost în pericol, noaptea trecută, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.  S-a întâmplat în localitățile Iacobeni și Oneaga. Pompierii din c...