ATENŢIE! Consecințele ignorării afecțiunilor renale sunt extrem de grave. Iată cum se manifestă!

Boala renală cronică, deși este una "silențioasă", fără simptome evidente, duce la acumularea reziduurilor în organism și, în unele cazuri, chiar la infarct miocardic.

Existenţa unei boli cronice renale la un individ înseamnă că rinichii acestuia nu mai funcţionează normal de o perioadă mai lungă de timp. În mod obiş- nuit, rinichii îndepărtează reziduurile toxice din sânge. De asemenea, ei ajută la menţinerea balanţei dintre fluidele şi sărurile din organism, denumite electroliţi. Reziduurile și fluidele din organism aflate în exces sunt eliminate sub forma urinei. Atunci când rinichii sunt deteriorați, reziduurile se adună în organism și produc o stare de rău. Fiecare rinichi are aproximativ un milion de filtre mici, denumite nefroni.

Atunci când nefronii sunt deteriorați și nu mai funcționează, cei rămași sănătoși preiau și funcția acestora. Dacă deteriorarea continuă, din ce în ce mai mulţi nefroni devin nefuncţionali până la momentul în care rinichiul nu îşi mai poate îndeplini funcţia. Diverse studii au arătat că afecțiunile renale cronice reprezintă un factor de risc independent pentru mortalitatea de orice cauză și mortalitatea cardiovasculară în populația cu risc crescut, precum și pentru apariția infarctului miocardic.

Mecanismul acestei asocieri nu este pe deplin elucidat, dar, o explicaţie posibilă poate fi faptul că o reducere a funcției renale poate fi asociată cu alți factori de risc (cum ar fi modificările de coagulare, de profil lipidic, disfuncția endoteliului vascular, homocisteina, prezența anemiei și inflamatia. Pe de altă parte, insuficienţa renală poate fi urmarea unei afecţiuni cardiovasculare cronice, aşa cum este hipertensiunea arterială. De asemenea, se consideră că prezența insuficienței renale exacerbează efectul factorilor de risc cardiovascular, promovând astfel procesul de ateroscleroză. Simptome Majoritatea indivizilor care dezvoltă boală renală cronică nu au iniţial simptome. Acest fapt este cunoscut ca faza silenţioasă a bolii.

Odată cu deteriorarea masivă a funcției renale pot să apară: – cantitate de urină eliminată/zi mai mică decât în mod normal; – edeme (acumularea de lichide în interiorul ţesuturilor); – oboseală; – scăderea apetitului sau scăderi inexplicabile în greutate ; – greaţă, vărsături; – somnolenţă sau insomnii; – dureri de cap sau scăderea capacităţii de concentrare.

"Situaţia bolilor cronice de rinichi este una îngrijorătoare. În România se înregistrează un ritm prea rapid de creștere a numărului bolnavilor de rinichi care sunt tratați prin dializă, în comparație cu alte țări europene. Românii trebuie să conștientizeze faptul că a avea grijă de rinichii noștri trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Punctele esenţiale pentru prevenirea şi tratarea cu succes a bolilor de rinichi sunt diagnosticarea şi tratarea timpurie. Consecințele ignorării bolilor cronice de rinichi sunt extrem de grave. Reducerea progresivă a capacității funcționale a rinichiului duce, în final, la necesitatea dializei sau chiar a transplantului renal", a declarat prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, medic primar medicină internă- nefrologie.

Recomandare

La apariția primelor simptome ale unei boli de rinichi, nu tratați cu indiferență, adresați-vă de urgență medicilor de specialitate, avertizează Doctorul Zilei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

astăzi, 20:18

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

astăzi, 19:30

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...