Astăzi se împlinesc 96 de ani de la nașterea lui Isodore Isou, originar din Botoșani, fondatorul lettrismului

Isodore Isou (Isodore Goldstein) a fost un poet, critic de film și artist vizual francez, originar din România.

Artistul s-a născut la 31 ianuarie 1925 la Botoșani, într-o familie de evrei și a murit la 28 iulie 2007, în Franța. Isou este numele de alint dat de mama sa și pseudonimul ales mai târziu de artist.

El a fost fondatorul lettrismului, o mișcare artistică literară formalistă, inspirată mai ales din dadaism și suprarealism, care consideră că esența poeziei constă în simpla sonoritate a sunetelor, îmbinate eufonic mai mult sau mai puțin arbitrar.

Imediat după al doilea război Isodore se refugiază la Paris. La șase luni după sosirea lui în capitala Franței, înființează împreună cu Gabriel Pomerand, mișcarea letristă, propunând idei noi de refomare a artelor.

Prima formă de manifestare artistica a lettrismului a fost poezia sonoră, o poezie a viitorului pur formală, eliberată de orice content semantic.

Mișcarea lettristă a lui Isou a câștigat rapid prozeliți, mai ales în Franța și s-a manifestat predominant în cinematografie, poezie și politică socială.

Lettrismul câștigă notorietate mai ales în grafică și pictură (în special în posterele sociale, militante), dar și în mișcările de stradă și chiar în moda tinerilor care încercau să înfăptuiască revoluția din 1968.

Deși pare un curent ermetic, devine treptat, treptat o expresie a schimbării sociale mai mult decât existențialismul sau suprarealismul.

Isou a fost extrem de prolific, scriind 100 de volume și aplicând principiile letrismului alături de alți lettriști, în toate domeniile artei și ale culturii, mai ales in poezie, cinematografie, pictura si teorie politica.

Influența lui Isou în mișcarea lettristă a fost atât de mare și recunoscută de ceilalți, încât, de multe ori, curentul a fost numit mișcarea isouiană.

 

Spune-ne opinia ta