Astăzi este cea mai lungă zi din an, cunoscută drept solstițiul de vară

Durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopţii fiind de numai 8h 28m.

Solstițiul de vară 2023 are loc miercuri, 21 iunie, la ora 17:58, fenomen care marchează începutul verii astronomice, nu doar calendaristic, fiind perioada din an cu cea mai lungă durată de lumină naturală a Soarelui. În același timp, în emisfera sudică este momentul în care oamenii marchează începutul iernii.

Solstițiul reprezintă un eveniment astronomic care are legătură cu mișcările Pământului de revoluție în jurul Soarelui și de rotație în jurul propriei axe.

De unde vine denumirea de solstițiu

Denumirea de Solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopţii fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”.

După momentul Solstiţiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers. Solstiţiul de vară este din vechime legat de strângerea recoltei. Încep să se aprindă focurile pentru Noaptea de Sânziene. Se fac la răspântii, pe locul cel mai înalt, lângă ape stătătoare, pentru îndepărtarea bolilor şi a necazurilor. Animalele domestice se trec prin foc pentru purificare, iar torţe aprinse se poartă pe câmpuri, pentru a îndepărta dăunătorii.

În plus, este o perioadă bună din an pentru organizarea nunţilor, scrie Digi24.ro.

De ce e important solstițiul de vară în astronomie

Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor Pământului nu este constant perpendiculară pe planul orbitei Pământului. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor. La momentul solstițiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27' distanță unghiulară nord față de Ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu Ecuatorul, numit Tropicul racului.

La solstițiul de vară, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Când are loc solstițiul de vară în următorii cinci ani:

2024 - 20 iunie 23:51

2025 - 21 iunie 05:42

2026 - 21 iunie 11:24

2027 - 21 iunie 17:11

2028 - 20 iunie 23:02

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Decizie fără precedent a BEC: USR nu are voie să facă campanie electorală pentru Nicușor Dan!

astăzi, 18:16

Biroul Electoral Central a hotărât, sâmbătă, eliminarea tuturor materialelor electorale ale USR după ce partidul și-a retras sprijinul pentru propria candidată, Elena Lasconi, și a ...

Pelerinajul de Florii la Dorohoi în sâmbăta lui Lazăr. ”Aleasă prețuire, respect și recunoștință!” (Foto)

astăzi, 17:04

Pelerinajul de Florii practicat astăzi vestește legătura duhovnicească dintre Sâmbătă învierii lui Lazăr, urmată de Duminica Intrării Domnului în Ierusalimul pământes...

A fost desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ultimului lot al Autostrăzii Pașcani - Suceava (A7)

astăzi, 15:50

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că CNAIR a desemnat și câștigătorul contractului pentru construcția lotului 2 (Roșcani-Suceava), în lungime de 29 km ceea ce &i...