ASTA NE AŞTEAPTĂ! Fermier în România: "Danezul mă dă afară de pe terenul pe care l-a vândut unui olandez"

Să fii astăzi fermier în România înseamnă să te lupți pentru fiecare bucățică de pământ pe care poți să o cultivi. Lupta devine însă nedreaptă când statul nu te ajută, iar guvernul te lasă fără subvenții și plin de datorii!

Povestea Larisei Ene, tânără fermieră din Buzău, ar trebuie să fie una de succes după orice criterii ale Politicii Agricole Comune: lucrează 100 de hectare, iar producția este integrată într-o fermă de suine. Este tânără și vrea să rămână în țara ei pentru a face agricultură. Și, totuși, șicanele se țin lanț când vine vorba despre afacerea ei, scrie Agoland.ro.

"După o guvernare de șase luni dezastroasă și după ce că o știți foarte bine că porcul o duce foarte prost, avem terenuri în arendă cu care susținem porcul (…) Nu poți să cumperi un metru de teren pentru că nu avem banii, nu ne-au intrat subvențiile, am datorii pe care nu știu de unde să le mai acopăr și eu sunt tânăr fermier. Sunt tânăr fermier nu pentru că a existat vreo lege care să mă ajute sau pentru că mi-a dat un ministru ceva, sunt tânăr fermier pentru că mi-am dorit asta. Anul trecut Daniel Constantin mi-a dat subvenția în octombrie, mi-am achitat datoriile. Toată producția agricolă s-a dus în susținerea fermei de porci. A venit danezul să mă dea afară de pe terenul pe care îl lucrez de ani de zile pentru că l-a cumpărat el, pe care el la rândul lui l-a vândut unui  olandez. Eu nu am puterea financiară să mă lupt cu ei, eu am datorii și subvenții lipsă", și-a exprimat revolta Larisa Ene, din județul Buzău, la un eveniment pe marginea pieței funciare din România organizat de Agrostandard.ro.


(Larisa Ene, foto: agrointel.ro)

Nemulțumirea crescătoarei este că prețul cărnii de porc înregistrează minime istorice, context în care fermierii s-au săturat să audă promisiuni, vor să vadă și fapte, dar mai ales vor să-și vadă subvențiile în conturi.

"Ministrul agriculturii spune că o ducem bine, culturile arată bine în câmp, dar aceste culturi nu sunt în hambar, dar își permite să facă aprecieri. Porcul a ajuns la 6 lei/kg, o ducem bine, nu mai putem de bine. Nu avem cum să cumpărăm nici măcar terenul pe care îl lucrăm în arendă, nu avem cu ce. Avem foarte multe probleme, scriem mail-uri peste mail-uri la cabinetul minstrului și nu primim niciun răspuns. Noi suntem crescătorii de animale, producătorii agricoli tineri care au până în 100 de hectare și care nu și-au primit subvențiile și nu au cu ce să-și acopere datoriile. Am în jur de o sută de hectare și vă spun sincer că nu mai am cum să-mi susțin activitatea", a mai spus femeia din județul Buzău.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune a polițiștilor botoșăneni pentru reducerea accidentelor rutiere, pe sectorul de drum Flămânzi – Copălău!

astăzi, 15:55

Având în vederea faptul că pe sectorul de drum DE 58, Flămânzi – Copălău, în luna decembrie 2024 au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, ca urmare a n...

Început de an în forță pentru Poliția Botoșani. Unsprezece persoane reținute într-o săptămână!

astăzi, 15:15

În perioada 13 -19 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală Botoșani și Hlipiceni, au acționat î...

Produse din Botoșani promovate la Săptămâna Verde de la Berlin!

astăzi, 14:55

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde” (Grüne Woche). Anual, Ministerul ...