Mai multe obiceiuri plăcute pentru oameni au ajuns să fie nocive animalelor sălbatice, dar și celor domestice.
Potrivit Arii Naturale Protejate din Botoșani, artificiile, pocnitorile și petardele au un impact negativ asupra viețuitoarelor sălbatice, în special din cauza zgomotului puternic și imprevizibil, care provoacă stres și schimbări în comportamentul acestora.
„De exemplu, în noaptea dintre ani, timp de 3 ani consecutivi, cercetătorii olandezi au urmărit mișcările păsărilor acvatice din ariile protejate cu ajutorul imaginilor radar. Mii de păsări și-au luat zborul chiar după miezul nopții, rămânând în aer cel puțin 45 de minute, la înălțimi medii de 5 ori mai ridicate decât în mod obișnuit”, au declarat reprezentanții Asociației.
Mai mult decât atât, stresul, consumul mare de energie și pierderea capacității de orientare pot reduce șansa de supraviețuire a păsărilor, din cauza epuizării din timpul zborului și a coliziunii cu diferite obiecte.
Reacțiile animalelor sălbatice variază de la creșterea atenției, la creșterea pulsului, stres, anxietate, teamă, evadare, panică, până la rănire și chiar moarte.