Arafat, după cazul băiatului de trei ani mort în drum spre spital: „Nicio ţară din lume nu are medic pe fiecare ambulanţă”

Cazul copilului de trei ani, din comuna Hlipiceni, care a murit în drum spre spital, în noaptea de miercuri spre joi, a intrat în atenția autorităților centrale. Coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că nicio ţară din lume nu are medic pe fiecare ambulanţă, în referire la nemulțumirea expusă public de către tatăl copilului.

„La acest moment, resursele noastre cu medici şi sunt la nivelul SMURD-ului şi nu în toate judeţele, şi la nivelul Serviciului de Ambulanţă, unde în unele judeţe nu mai sunt medici pe ambulanţă decât puţini şi sunt unele ture care nu sunt acoperite. Cu legea 136 s-a suplimentat, avem inclusiv asistenţi medicali cu studii superioare, câteva sute au fost angajaţi numai anul trecut", a spus Arafat, citat de News.ro.  

De asemenea, Arafat a precizat că „nu avem medic pe fiecare ambulanţă cum nu trebuie să avem medic pe fiecare ambulanţă”.

„Sunt ţări care nu au medici deloc pe ambulanţă. Noi suntem dintre ţările care au păstrat tradiţia de a avea medic pe ambulanţă, de a avea medic la consultaţii şi de a avea medic pe maşinile pe Terapie Intensivă şi pe elicoptere. Dacă mergem în Europa, sunt ţări care nu folosesc deloc medicul. Faptul că s-a ajuns acolo şi e un caz care necesita medic, atunci ambulanţa respectivă putea să cheme sprijin la întâlnire sau la faţa locului. Asta e mecanismul pe care mergem", a mai spus Arafat.

Cadrele medicale au afirmat că micuţul ar fi avut simptomele unei răceli, iar familia a sunat la ambulanţă în momentul în care acesta „ar fi scuipat sânge".

Copilul locuia împreună cu bunica și mama, în vârstă de 23 de ani, în Hlipiceni. În jurul orei 23:00, tânăra a apelat 112, anunțând că micuțul ar fi scuipat sânge. El prezenta de câteva zile simptome de răceală.

„Familia a sunat la 112 și a spus că băiețelul scuipa sânge. A fost direcționată o ambulanță cu asistent. Imediat după preluarea copilului, cadrele medicale au inițiat manevre de resuscitare și au solicitat un alt echipaj, cu medic. Până la întâmpinarea doctorului, copilul, cel mai probabil decedase deja, fiind găsit fără ritm cardiac, în asistolie. A fost transferat pe ambulanța cu medic, intubat, resuscitat continuu până la spital, însă după circa 40-50 de minute, s-a declarat decesul, funcțiile vitale fiind inactive”, a explicat medicul Monica Adăscăliței, coordonatorul DSP.

Aparținătorii copilului au sesizat organele de anchetă, aducând acuzații împotriva Serviciului Județean de Ambulanță (SJA).

„S-a deschis dosar penal, pe faptă, sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă. Se vor stabili toate circumstanțele producerii evenimentului și, în funcție de rezultatele cercetărilor, se vor dispune măsuri”, a precizat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean din Botoșani.

Corpul neînsuflețit a fost preluat de către specialiștii Serviciului de Medicină Legală, în vederea efectuării autopsiei.

Potrivit reprezentanților SJA, ambulanța cu asistent preluase copilul în localitatea Cerbu, din comuna Copălău, unde băiatul fusese adus cu mașina de către unchiul său, însoțit de mamă, în întâmpinarea autospecialei. Cadrele medicale spun că funcțiile vitale nu mai erau active dinaintea preluării și că protocolul de intervenție a fost respectat.

Copilul fusese diagnosticat și cu infecție urinară, iar familia l-a tratat cu aerosoli în seara respectivă.

 

Spune-ne opinia ta