Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica, cele mai multe cazuri de pediculoza au fost inregistrate la elevii din invatamantul general si liceal. La nivelul judetului Botosani invata peste 78.000 de elevi, iar trierea epidemiologica s-a realizat la aproape 50.000 de elevi.
De mentionat faptul ca la nivelul creselor nu au fost inregistrate cazuri de scabie sau pediculoza. Fata de anii anteriori, a existat mai multa preocupare din partea parintilor sa aiba grija de sanatatea copiilor. Drept urmare, copiii sunt mai ingrijiti, a declarat Stela Cretu, director medical in cadrul Directiei de Sanatate Publica Botosani.
Nu in toate unitatile de invatamant s-a facut insa acest triaj epidemiologic. Unii medici de familie au refuzat sa il faca, pe motiv ca nu sunt platiti.
Reprezentantii Asociatiei Medicilor de Familie sustin ca asistenta medicala scolara si cea comunitara trebuie asigurata de comunitatea locala.
Noi am trimis si un model de conventii de furnizare servicii de medicina care ar putea fi incheiate intre primarii si medicii de famili, insa nu exista deschidere din partea autoritatilor. In aceste conventii, se precizeaza cum se presteaza serviciul, iar contravaloarea serviciilor se vireaza in contul cabinetelor. Nu vor sa inteleaga ca, decat sa angajeze un medic, ies mai ieftin sa plateasca un serviciu, a spus Doru Culiceanu, vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Botosani.