Apel la voluntariat: fii prietenul copiilor din centrele de plasament!

Programul educațional Ajunem MARI anunță extinderea apelului la voluntariat pentru susținerea  copiilor și tinerilor din centrele de plasament pe parcursul anului școlar 2019-2020.

În 20 din cele 24 de județe în care programul este implementat, este nevoie de voluntari care să dedice 3 ore pe săptămână activităților cu copiii din centre.

Înscrierile sunt deschise până la data de 1 septembrie pentru: Argeș (localitățile Câmpulung și Mioveni), Mureș (Reghin, Sâncraiu de Mureș și Sântana de Mureș), Prahova (Câmpina, Băicoi, Plopeni, Breaza și Vălenii de Munte), Timiș (Recaș și Lugoj). 

În județele: Botoșani (orașul Botoșani), Arad (orașul Sântana), Bacău (orașul Bacău), Bihor (comuna Sâniob), Brăila (orașul Brăila), Brașov (localitățile Codlea, Dacia, Rupea, Tarlungeni, Harman, Săcele și Teliu), Buzău (Buzău, Râmnicu Sărat și Beceni), Cluj (Gherla și Turda), Constanța (Agigea și Mangalia), Dâmbovița (Târgoviște), Hunedoara (Deva și Hunedoara), Ilfov (Periș și Voluntari), Neamț (Piatra Neamț), Sibiu (Sibiu, Orlat și Agârbiciu), Suceava (Suceava) și Vrancea (Dumbrăveni, Odobești și Panciu), înscrierile la voluntariat sunt deschise până la data de 8 septembrie.

Copiii din centrele de plasament au nevoie de oameni calzi care să îi asculte, să îi învețe și să îi încurajeze permanent. Ei nu au familia aproape, iar personalul din centre este insuficient pentru a acoperi nevoile copiilor. Prin programul Ajungem MARI, voluntarii merg săptămânal în centre și îi ajută pe copii să scrie și să socotească, să recupereze informațiile pe care nu le-au înțeles la școală, să fie mai atenți, mai răbdători și să își controleze emoțiile. Ei devin pentru copii prieteni și modele de viață.

“Important e să vii cu inima deschisă, să îi cunoști și să îi accepți pe copii așa cum sunt. Abia după ce se creează o relație, voluntarii își pot seta obiective de învățare. Sunt copii sensibili și minunați, cu răni mari în suflet, iar după toate experiențele triste prin care au trecut, ei își doresc în primul rând acceptare și prietenie” spune Iarina Taban, fondatoarea programului.

Voluntarii participă la un training de inițiere în metode de lucru cu copiii și sunt repartizați la centre în funcție de abilitățile și programul lor, nevoile copiilor și distanța față de centru. Ei vor merge timp de 8 luni în echipe de 2 sau 3 voluntari la grupe de 3-6 copii, pentru ședințe de recuperare sau pregătire școlară, ateliere de cunoștințe generale și ateliere creative. Vârsta minima pentru voluntariat este de 16 ani.

„Pentru mine e incredibil câtă energie și bună dispoziție pot transmite copiii pe care îi vizitez! Plec de acolo cu bateriile încarcate, lucru pe care l-am mai auzit și la alți voluntari, însă până nu am simțit pe pielea mea, mi se părea de necrezut.” Ruxandra, voluntar Ajungem MARI în Cluj-Napoca.

Înscrierea se face prin completarea unui formular online pe website-ul www.ajungemmari.ro la secțiunea Devino Voluntar, unde se găsesc și toate detaliile despre program.

Ajungem MARI este principalul program al Asociației Lindenfeld și susține educația a peste 2.200 de copii din centre de plasament și medii defavorizate din București și 24 de județe prin mai multe proiecte, cel mai important fiind cel de pregătire şcolară într-un mod interactiv alături de peste 1.600 de voluntari. Alte proiecte includ: cursuri vocaționale, ieșiri recreative și educative, excursii, tabere, educație financiară, antreprenporială şi pentru sănătate, consiliere vocaţională și vizite de orientare profesională.

Toate proiectele Ajungem MARI au rolul de a le da copiilor încredere în ei și a le forma abilităţi pentru a deveni adulți responsabili și independenți.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bugetarii primesc vouchere de vacanță pe proprie răspundere!

Thursday, 27 March 2025

Vouchere înjumătăţite şi primite doar cu declaraţie pe proprie răspundere! Guvernul a stabilit procedura de acordare a tichetelor de vacanță. Pentru a primi cei 800 de lei impozabili, an...

Marian, bebeluşul aruncat în haznaua din curte, a înduioşat o ţară întreagă. Micuţul primeşte daruri zilnic la poarta spitalului!

Thursday, 27 March 2025

A primit a doua şansă la viaţă şi acum o mulţime de oameni sunt alături de Marian, bebeluşul salvat de un ambulanţier din toaleta în care a fost aruncat de tată, imediat după naştere...

Criticat de Valeriu Iftime, Liviu Ciobotariu a dat declarații neașteptate: „Am mai vorbit prin mesaje”!

Thursday, 27 March 2025

Revenit pe banca celor de la Botoșani în vara anului 2024, Liviu Ciobotariu (54 de ani) a plecat de la echipă în primele zile din 2025. Liviu Ciobotariu, un antrenor cu mult caracter ...