Apă contaminată în cinci comune din județ. DSP a solicitat sistarea alimentării, „pentru a evita o epidemie”

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a solicitat sistarea alimentării cu apă în cinci comune din județul Botoşani, unde s-a descoperit că apa din fântânile publice și puțuri este contaminată, a informat, marți, într-o conferință de presă, managerul instituției, medicul Monica Adăscăliței.

Potrivit acesteia, analizele de laborator au arătat că apa din comunele Șendriceni, Păltiniș, Prăjeni, Sulița și George Enescu este infestată cu bacterii coliforme, nitriți și amoniu, compuși chimici în exces, dăunători sănătății. Prin urmare, administrațiile locale au fost somate să împiedice consumul și să avertizeze populația cu privire la riscurile existente. Sunt afectați, însumat, peste 18.000 de locuitori.

Problema, generată de mai multe neconformități operaționale, a fost acutizată de fenomenele meteorologice înregistrate în ultima lună.

„S-a luat legătura cu Primăriile și încearcă, până în zilele următoare, să readucă aceste probe. În urma precipitațiilor abundente din ultima perioadă, pânza freatică s-a contaminat. Aceste probleme privind calitatea apei din aceste unități teritoriale sunt determinate de niște cauze: tehnologia de tratare neadecvată, lipsa unor sisteme de apă moderne, fiabile și de dozare a reactivilor, funcționarea intermitentă a stației de tratare, respectiv utilizarea cu intermitență a apei de consumatori. S-a datorat și fenomenelor extreme. Deși nu este o soluție plăcută, DSP a hotărât sistarea apei pentru a evita o epidemie în acest sezon”, a explicat Adăscăliței.

Aceleași surse de apă alimentează și unitățile de învățământ, în unele localități. Echipele DSP deplasate în teren au propus ca școlile să fie dotate cu dozatoare prevăzute cu filtru, pentru consum, iar apa provenită din izvoare locale să fie destinată exclusiv uzului menajer.

„Pentru că urmează să înceapă un nou an școlar, colegii mei, care s-au deplasat în teren, au solicitat niște dozatoare de apă, până la remedierea calității apei. Noi mai recoltăm probe de apă, în continuare monitorizăm. Sperăm să reușim zilele acestea să se mai îndrepte calitatea”, a adăugat managerul DSP.

Prefectul județului, Dan Nechifor, a precizat că Primăriile din comunele afectate încearcă să soluționeze problema, prin amenajarea unor stații de tratare, acolo unde nu sunt, sau îmbunătățirea acelora unde există.

„Există în toate aceste unități demersuri făcute de către primari pentru cei care nu și-au construit stații de tratare, pentru a transforma apa menajeră în apă pentru consumul uman”, a spus oficialul.

De asemenea, DSP a demarat o acțiune de verificare a tuturor stațiilor de tratare a apei din județul Botoșani.

 

 

Spune-ne opinia ta