Profesorii universitari din cadrul facultăților de medicină și farmacie, care lucrează și în spitale, fie ele de stat sau private care au primit, din acest an, o indemnizație suplimentară la drepturile salariale se vor bucura de mai mulți bani pentru concediul de odihnă. Asta deoarece indemnizația de concediu va lua în calcul și noile drepturi bănești.
Măsura se regăsește într-un proiect de HG inițiat de Ministerul Muncii și care urmează să modifice HG 250/1992, scrie AvocatNet.ro.
După ce va fi oficializat actul normativ, indemnizația de concediu de odihnă la care are dreptul personalul didactic amintit va lua în calcul, pe lângă media zilnică a salariul de bază, sporului de vechime, sporurile și indemnizațiile cu caracter permanent și indemnizația pentru funcția de conducere, și indemnizația de 50% din salariul de bază al funcției de medic, medic stomatolog sau farmacist, corespunzător vechimii în muncă și gradului profesional deținut.
Această indemnizație de 50% din salariul de bază, ce trebuia acordată din ianuarie 2021 pe baza Legii 205/2020, profesorilor universitari din cadrul facultăților de medicină și farmacie, care lucrează și în spitale, s-a acordat efectiv abia de la începutul acestui an, din cauza faptului unei amânări decise de Guvern.
În plus, proiectul de HG de la Ministerul Muncii urmează să stabilească, după oficializare, că personalul din unitățile publice din sectorul sănătății cu activități sanitar-veterinare să aibă o durată a concediului de odihnă plătit stabilit prin negociere colectivă, în cadrul contractului colectiv de muncă aplicabil, cu încadrarea în sumele aprobate cu această destinaţie în bugetul propriu al unității.