ANRSC aduce lamuriri in legatura cu obligatiile asociatiilor vizavi de posesorii de centrale termice!

Măsura impusă posesorilor de centrale termice de a plăti şi la sistemul centralizat a stârnit numeroase proteste şi controverse în ambele tabere, atât în cea a asociaţiilor de proprietari, cât şi în a celor care nu mai folosesc sistemul centralizat de încălzire.

ANRSC transmite că, în momentul în care botoşănenii s-au deconectat de la sistemul centralizat de încălzire, asociaţiile de proprietari trebuiau să atragă atenţia cu privire la două obligaţii ce le revin  posesorilor de centrale de apartament. Obligaţia de a plăti cota parte pentru consumul de energie termică pentru părţile comune ale condominiului, dar şi obligaţia echilibrarii hidraulice a sistemului de încalzire aferent condominiului, care suferă astfel modificări prin deconectarea unui consumator.

"Plata consumurilor de energie termică aferente instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate comună întotdeauna a constituit o obligaţie legală cunoscută şi aplicată de mai mult timp de unele asociaţii de proprietari.
Dacă până în acest sezon de încălzire asociaţiile de proprietari au decis cota de participare a apartamentelor la plata consumului comun de energie termică, de multe ori în mod arbitrar, chiar dacă deţineau măsurători ce ar fi permis o stabilire corectă a acestei cote, începand cu acest sezon de încălzire modul de  repartizare a se realizează în modul cel mai transparent şi exact, ca raport între numărul de unităţi de consum înregistrate de repartitorul montat în spaţiile comune şi numărul total de unităţi înregistrate de toate repartitoarele din condominiu", se arată în comunicatul ANRSC.

Astfel, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare nu impune utilizarea unor cote procentuale fixe, precum 30% sau 50%, ci determinarea lunară a acestora, numai prin măsurători, funcţie de indicaţiile unui repartitor de costuri ce este montat în proprietatea comună a blocului.

Asociaţiile de proprietari au obligativitatea de a măsura conductele şi coloanele de distribuţie (lungimi, diametre, izolaţii termice existente) şi de a preda aceste date firmei de repartitoare. Acest inventar poate fi făcut relativ simplu de către administratorul asociaţiei de proprietari într-un weekend, sunt de părere reprezentanţii ANRSC, care mai transmit că Legea asociaţiilor de proprietari stabileşte încă din 2007 obligaţia asociatiei de proprietari de a asigura completarea la zi a cărţii tehnice a construcţiei, deci inventarierea în discuţie nu poate fi astfel o problemă astfel încât să se ajungă la aplicarea cotelor procentuale fixe.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

Saturday, 5 July 2025

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

Saturday, 5 July 2025

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

Saturday, 5 July 2025

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...