ANRE trece in subordinea Parlamentului

Deputatii au adoptat, astazi, cu 219 voturi "pentru", 5 "impotriva" si 9 abtineri, un proiect privind Ordonanta 33/2007, introducand modificari care prevad ca Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei va trece in subordinea Parlamentului, informeaza Mediafax.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a precizat ca, potrivit acestei reglementari, se desfiinteaza Autoritatea Nationala de reglementare in domeniul gazelor, iar atributiile, obligatiile si personalul acestei autoritati vor fi preluate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Potrivit lui Chitoiu, in comisia parlamentara de specialitate s-au introdus amendamente pentru intarirea autonomiei si independentei acestei Autoritati si anume ca ANRE va trece in subordinea Parlamentului, conducerea va fi aleasa de Parlament, iar ANRE va prezenta anual un raport de activitate in comisiile parlamentare de specialitate.

Chitoiu a precizat ca aceste modificari au fost facute pentru a corela legislatia cu Directiva europeana care prevede ca statele membre trebuie sa garanteze autonomia Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei, iar aceasta sa nu accepte solutii din partea niciunui guvern.

Initial, in ordonanta 33/2007 se prevedea ca ANRE era in coordonarea prim-ministrului.

Presedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, a precizat ca, potrivit prevederilor adoptate, Parlamentul va aproba numirile in functiile de presedinte, vicepresedinte ai ANRE, precum si comitetul de reglementare numai din randul specialistilor din domeniu, cu o vechime minima de 7 ani in domeniu.

El a adaugat ca ANRE are dreptul sa-si construiasca bugetul propriu, un regulament propriu. "Vor avea salarii foarte bune si vor avea posibilitatea sa-si selecteze profesionisti", a mai spus Iancu.

Conducerea Senatului a decis, luni, sa transmita Camerei Deputatilor proiectul de lege privind energia electrica si organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, pe care aceasta Camera legislativa sa il dezbata marti, in calitate de prima Camera sesizata.

"Comisiile, in primul rand cea juridica, dar si celelalte care au fost implicate, au verificat foarte bine si este cat se poarte de limpede ca aceasta lege trebuie sa fie mai intai la Camera Deputatilor. A fost gresit directionata de la Camera Deputatilor la noi. E vorba despre infiintarea unei agentii, unde Senatul e Camera Decizionala, deci noi trebuie sa fim in a doua parte", a explicat chestorul Radu Berceanu, dupa sedinta Biroului Permanent al Senatului. El a adaugat ca dezbaterea acestui proiect trebuie sa respecte un program riguros, astfel incat legea sa intre saptamana viitoare in dezbaterea Senatului.

Legea energiei, care include si intervalul liberalizarii preturilor la electricitate, considerata prioritara de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, a fost aprobata in luna martie de catre Guvern.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Blue Monday 2025, cea mai tristă zi din an. Psiholog: „Această zi comercială poate crește numărul cazurilor de depresie și anxietate”

astăzi, 09:45

Ziua de 20 ianuarie mai este cunoscută și sub denumirea de cea mai tristă zi din an. Termenul de Blue Monday sau cea mai tristă zi din an, a fost conceput pe baza mai multor factori deprimanți...

Programul "Prima Seră". Cum se pot obţine 200.000 de euro de la stat şi ce condiţii trebuie respectate!

astăzi, 09:30

Legumele şi fructele autohtone s-ar putea găsi pe mesele românilor întregul an. Acesta este planul guvernanților, care vor să implementeze programul "Prima Seră". Cei car...

Leon Dănăilă, neurochirurgul botoșănean care a efectuat peste 40.000 de operații pe creier: ”Operez în continuare, dar nu așa de mult”! (Video)

astăzi, 09:00

Face parte din Panteonul neurochirurgiei românești. A absolvit două universități de stat, zece stagii de specializare în SUA şi Europa şi este membru al Academiei Române. Alăt...