Colonelul şi-a lansat la Centrul Militar trei cărţi apărute în 2015, primind felicitările şi urările celor dragi, acompaniaţi de ritmurile folclorice despre care
nenea Iluţăcum îi spun cei apropiaţi, a scris în alte apariţii editoriale.
Autor a 29 de cărţi apărute până acum, Ilie Pascal a fost numit de academicianul Răzvan Teodorescu
cel mai mare folclorist în viaţă, pentru că marea majoritate a volumelor sale au fost monografii şi lucrări despre folclorul românesc şi botoşănean, în mod special. În 2015 au apărut volumele
Pasteluri,
Am trăit patru perioade istoriceşi
Cartea cărţilor mele, ediţii lansate, aşadar, chiar de ziua autorului.
Am trăit patru perioade istorice în România, perioada interbelică, când m-am pregătit la şcoală, cea de a II-a – Războiul, cea de a III-a – comunismul, iar cea de IV – a – cea de astăzi, perioada de tranziţie. Mă simt foarte bine şi sper să ajung şi la anul, să lansez alte două cărţi, pe lângă cele trei din acest an., a explicat sărbătoritul, făcând trimitere la una dintre apariţiile editoriale ale anului 2015.
Prefectul judeţului i-a oferit colonelului o diplomă de excelenţă.
Îi urez La Mulţi Ani domnului colonel. Îl ştiu de ceva vreme, îl admir pentru vitalitate şi pentru tot ceea ce face, mai ales că are vârsta pe care ar fi împlinit-o tatăl meu. Este prolific şi îi doresc să rămână astfel. Vă aştept în continuare la ceremoniile militare, ţanţoş şi frumos, cum vă ştiu eu., a fost urarea prefectului Costică Macaleţi.
Nenea Iluţă s-a născut în comuna Mitoc, are 3 copii, 4 nepoţi şi 5 strănepoţi şi, îmbrăcat în uniforma de gală, nu lipseşte de la nicio ceremonie militară organizată cu ocazia sărbătorilor naţionale.