Angajatorul "a uitat" să te plătească! Află cum îţi poţi recupera drepturile salariale

Etapa 1: Adresaţi-vă în scris angajatorului dumneavoastră

Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorul are obligaţia să plătească salariile înaintea oricăror datorii. De asemenea, conform codului muncii şi contractului individual de munca angajatul are dreptul de a obţine un salariu în fiecare lună. Plată salariilor se dovedeşte printr-un extras de cont (în cazul virării în cont), respectiv prin semnarea statelor de plată.

În cazul în care angajatorul a uitat să plătească salariile lunare, angajatul are dreptul să întocmească o notificare prin care îl informează pe angajator că salariul sau nu a fost plătit, iar dacă situaţia nu se schimbă, angajatul îl poate acţionă în instanţă. Specialiştii în dreptul muncii va avertizează că în majoritatea cazurilor angajatorii nu vor răspunde la aceste notificări.

Etapa 2: Adresaţi-vă în scris Inspectoratului Teritorial de Muncă

Angajatul care doreşte să-şi recupereze drepturile salariale poate întocmi o notificare pentru a înforma Inspectoratul Teritorial de Munca în legătură cu această situaţie. Inspectoratul este obligat să răspundă salariatului în cel mult 30 de zile. Această procedura va fi urmată de un control la angajator, iar, în cazul în care se constată faptul că salariatul a avut dreptate, inspectoratul va îndrumă angajatul să se adreseze instanţei de judecată pentru a recuperă salariile lunare neplatite.

Etapa 3 :  Adresaţi-vă în scris instanţei de judecată

Potrivit specialiştilor cererea de chemare în judecată pentru recuperarea salariilor se va face în termen de cel mult 3 ani de la dată la care angajatorul ar fi trebuit să achite aceste datorii. În cazul în care au trecut 3 ani, iar salariatul a decis că doreşte să-şi recupereze salariile restante, acţiunea va fi respinsă că prescrisă şi persoană respectivă îşi va pierde dreptul de a acţiona în instanţă.

De asemenea, este important de reţinut faptul că plată parţială a salariilor restante, nu îl salvează pe angajator de la judecată. Mai mult, angajatul poate solicita achitarea şi a unei dobânzi legale pe lângă salariile restante. Conform legislaţiei în vigoare, salariatul poate beneficia de salariile restante precum şi de dobândă legală numai în cazul unei acţiuni în instanţă. Aici găsiţi mai multe informaţii despre cum se pot recuperă drepturile salariale restante.

Recuperarea drepturilor salariale în cazul în care angajatorul intra în insolvenţă sau faliment

În situaţia în care angajatorul intra în faliment şi nu accesează Fondul pentru plată creanţelor salariale, salariaţii pot dobândi calitatea de creditori privilegiaţi pentru a recuperă sumele restante înaintea altor creditor ai firmei respective.

Raspunsuri oferite de Cabinetul de avocatură Leonte Oana Mădălina, pentru  realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...