Angajații din muzeele și bibliotecile din Botoșani, la un pas de protest. „Suntem în procedura de strângere de semnături”

După ce poștașii, asistenții personali și angajații din sănătate au protestat din cauza salariilor și a condițiilor proaste de muncă, și salariații muzeelor și bibliotecilor se pregătesc de acțiuni de pichetare.

Angajații din muzeele și bibliotecile din Botoșani, la un pas de protest. „Suntem în procedura de strângere de semnături”

Este vorba despre angajații din muzeele și bibliotecile din Botoșani, care sunt afiliați Sindicatului Impact. Momentan sindicaliștii strâng semnături de la persoanele care sunt de acord să participe la o acțiune de protest.

„La Botoșani suntem în procedura de strângere de semnături. Eu momentan nu sunt în localitate, o să revin mâine, iar joi o să fac o centralizare a semnăturilor primite de la Muzeul Județean Botoșani și de la Memorialul Ipotești. Pe tabel în afară de semnătură am solicitat să ni se transmită și cu ce acțiuni ar fi de acord, pentru că la o primă discuție consideră că această grevă japoneză pe care o aplică cei din Federația CulturMedia nu ar fi așa de vizibilă și nu ar avea un rezultat scontat. Vom vedea dacă vom face o pichetare sau un protest în fața Prefecturii”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Camelia Socianu, lidera Sindicatului Impact.

Situația acestor categorii de salariați este una mai complicată în ceea ce privește participarea activă la acțiuni de pichetare din cauza programului de muncă fix.

Probabil vom participa și cu un număr de oameni și la acțiunea de pe 18 mai din Piața Victoriei de la București. Trebuie să avem în vedere specificul activității. În primul rând, sunt foarte puțini angajați, iar în al doilea rând, majoritatea lucrează de luni până vineri de la 8:00 la 16:00 și este mai dificil de a participa la  acțiune. Nu toată lumea își poate lua concediu de odihnă să participe la astfel de acțiuni. Este o lege a vizitatorului, persoanele care plătesc serviciile de vizitare și ei nu pot suferi pe problema asta. Trebuie să analizăm toate aspectele pentru a nu încăla legea”, a adăugat Camelia Socianu.

Care sunt nemulțumirile angajaților

Printre nemulțumirile angajaților din domeniul culturii pe primul loc se situează salarizarea deficitară. Ei cer majorarea salariilor cu 30%, acordarea sporurilor și plata orelor suplimentare de muncă.

În primul rând sunt cele de natură salarială. Să știți că salariații din cultură, cu precădere cei din muzee și biblioteci, fac parte din singurul sector de activitate care nu a ajuns la salariul maxim din grila prevăzută pe 2022. Este deja al doilea an de când ar fi trebuit să fie aplicată legea salarizării. După salarii este vorba despre sporul pentru condiții de muncă. Avem categorii profesionale, restaurator sau alte cateogrii, care lucrează cu substanțe periculoase și deosebit de periculoase. Activitatea prestată de către colegi în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale nu este recunoscută sub nicio formă și nu este recompensată decât cu timp liber, dar asta înseamnă că ziua de duminică este dată luni sau marți și nu putem spune că i se acordă două zile libere în loc de una ca să poată fi considerată recompensă. Sunt mai multe nemulțumiri, dar astea sunt principalele”, a conchis Camelia Socianu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
910

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9081

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1298

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...