Andronescu, acuzata de plagiat: Institutul pentru Fizica Materialelor propune retragerea lucrarilor

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM)a anuntat ca lucrarile acuzate de plagiat de catre portalul integru.org vor fi retrase. Printre autorii lucrarilor se numara si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Decizia INCDFM a fost adoptata in urma unei sedinte comune a Consiliului Stiintific si a Comisiei de Etica a institutului, desfasurata pe 4 decembrie. Potrivit unui comunicat de presa al INCDFM, "in urma analizei lucrarilor si a discutiei cu autorii implicati care lucreaza in INCDFM, s-a constatat existenta unor abateri de la buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare din partea acestora", scrie ziare.com.

"Masurile care s-au luat:s-a propusinceperea demersurilor pentru retragerea lucrarilorcare se refera la acelasi grup de rezultate;sanctionarea salariatilor INCDFM cu avertisment scris.Aceste masuri sunt conforme cu art. 11, literele a) si b) din legea 206/2004, modificata si completata prin ordonanta 28/2011. Autorul care facea parte din Consiliul Stiintific si-a dat demisia din acest organism al INCDFM", se mai spune in comunicat.

Comunicatul cercetatorilor precizeaza ca "INCDFM va face toate eforturile pentru a preveni, in viitor, abaterile de la normele de buna conduita in cercetare".

Ecaterina Andronescu este acuzata ca si-ar fi trecut numele pe 3 articole care ar fi copiat aproape in intregime un articol semnat de 9 cercetatori ai acestui institut. Cele 4 articole, publicate in perioada 2006-2007, au fost supuse expertizei unor reputati cercetatori straini, iar concluzia acestora a fost ca exista incalcari grave ale eticii academice, inclusiv plagiat, autoplagiat, precum si posibile incalcari multiple ale drepturilor de autor.

Subiectul a fost deschis de site-ulintegru.org, care publica atat fragmentele incriminate din cele 4 articole cat si opiniile unor prestigiosi chimisti de la universitati straine.

Conform sursei citate, continutul tuturor celor 4 articole este practic acelasi, desi atat titlul cat si lista de autori au fost modificate de la un articol la altul. Lucrarea initiala a fost publicata pentru prima data in "Journal of European Ceramic Society", sub semnatura a noua cercetatori de la Institutul National de Fizica Materialelor de la Magurele.

Aceeasi lucrare a mai fost trimisa de inca trei ori la diferite publicatii de specialitate, cu titluri si autori diferiti, fara a avea insa si vreo modificare de continut. Numele Ecaterinei Andronescu si al lui Sorin Jinga, membrii ai Universitatii Politehnice Bucuresti, sunt adaugate pe cele 3 republicari ale articolului original, fara practic a avea vreo contributie noua la continutul stiintific.

Ecaterina Andronescu a negat acuzatiile de plagiat. "Articolele publicate contin date rezultate din activitatea de cercetare stiintifica a autorilor, realizata in laboratoarele proprii. Datele apartin in consecinta membrilor echipei de cercetare, nu au fost preluate sau copiate dupa alti autori, si deci acuzatia de plagiat nu are nici un fel de sustinere", se arata intr-un comunicat trimis de Ministerul Educatiei.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „ Alături de domnul Dănăilă, deja simt că suntem mai aproape de obiectivul nostru!”

astăzi, 17:15

„Pentru că m-a inspirat mult de-a lungul timpului, i-am propus să se alăture echipei mele, în calitate de consilier onorific, și să contribuie, cu la fel de multă dedicare ca și p&a...

Un tren din Suceava a plecat singur din gară, după ce personalul CFR a uitat să tragă frâna de mână!

astăzi, 15:47

Incident feroviar bizar în Gara Burdujeni din municipiul Suceava. Luni, la primele ore ale zilei, vagoanele unui tren au început să se deplaseze prin stație, asta deși niciunul dintre a...

93 de ani de la moartea botoșăneanului care a revoluţionat ingineria, învăţământul tehnic şi domeniul construcţiilor de poduri!

astăzi, 15:00

A construit șosele transcarpatice, realizate după Marea Unire cu Transilvania. A construit 650 km de căi ferate după idei proprii. A realizat o stație de captare a apei subterane unică în ...