ANAF pregateste o noua cheltuiala pentru companiile mici: E vorba de mii de euro!

ANAF pregateste o noua cheltuiala pentru companiile mici: E vorba de mii de euro!
Un proiect de Ordin al președintelui ANAF ar putea avea un impact semnificativ îndeosebi asupra companiilor mici. E vorba de obligativitatea întocmirii anuale a dosarului prețurilor de transfer, în cazul companiilor care au contracte cu firme afiliate.
 
Potrivit proiectului de Ordin, intrat în posesia cursdeguvernare.ro, toate companiile care au cifre de afaceri anuale începând de la 50.000 de euro în servicii, și începând de la 100.000 de euro pentru producție, vor fi obligate să-și întocmească anual dosarele prețurilor de transfer – adică dosare care să ateste în ce măsură prețurile din contractele cu firmele afiliate sunt sau nu conforme cu prețurile pieței.

În prezent, reglementările prevăd că aceste companii sunt obligate să-și întocmească dosarul prețurilor de transfer doar la cererea ANAF, eventual în cazul unor controale ale Fiscului.
 
Consecințe

Dacă acest Ordin va intra în vigoare, multe din companiile mici care fac afaceri cu firme afiliate și-ar vedea afectate serios cifrele bugetelor anuale: întocmirea unui asemenea dosar costă câteva mii de euro – în cel mai bun caz (mergând până la zeci de mi sau, în cazul companiilor foarte mari, la sute de mii de euro).

La valoarea minimă a cifrei de afaceri prevăzută de proiectul de Ordin, pentru multe din companiile vizate asta ar însemna procente bune din cifra de afaceri și anularea marjelor de profit, dacă nu chiar împingerea companiilor în pierdere și, implicit, desființarea lor. Acest proiect de Ordin pare să și urmărească asta, dacă se evaluează cifrele în mod realist: acest Ordin riscă să interzică de facto, pentru companiile mici, contractele sau afacerile cu firme afiliate (unele din acestea fiind decise de necesitatea strategică de-a externaliza unele servicii) – lucru lucru pe care nu-l face Legea însăși.

În plus, multe din companiile vizate au prețuri corespunzătoare cu cele din piață, astfel că intocmirea anuală a dosarelor prețurilor de transfer ar fi o încercare a companiei de a dovedi Fiscului că ele lucrează corect, demers care costă companie mii sau zeci de mii bune de euro: se pleacă, adică, de la prezumția de ilegalitate.

Dosarele prețurilor de transfer vizează, în prezent, îndeosebi companiile mari – corporațiile străine care importă scump de la companii afiliate externe și exportă ieftin către entități comerciale afiliate. Este o formă a statului de-a se proteja de manipularea marjelor de profit prin forțarea prețurilor mai sus sau mai jos de piață. Efectele acestui fenomen se văd în cifrele la nivelul economiei: cu 60% cifră totală de afaceri, companiile străine produc doar 40% din valoarea adăugată din economie.

Obligativitatea dosarelor anuale (și nu doar la controalele Fiscului, ca acum) și pentru companiile mici poate produce, însă, alte fenomene, nocive în sens invers.
 
Citeste material complet pe cursdeguvernare.ro!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
51

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
40

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
288

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...