Legislația prevede amenzi cuprinse între 750 de lei și 5.000 de lei pentru proprietarii de terenuri persoane fizice și între 5.000 de lei și 20.000 de lei pentru proprietarii persoane juridice, dacă aceștia nu combat și nu distrug respectiva buruiană.
”La nivelul fiecărui unități administrativ-teritoriale va fi centralizată situația terenurilor pe care se dezvoltă această plantă și va fi întocmit un centralizator, până pe data de 25 mai din fiecare an, în legătură cu terenurile pe care se dezvoltă această plantă. De asemenea, vor fi luate măsuri de informare a proprietarilor terenurilor respective să combată răspândirea acestei plante, obligația fiind să o elimine de pe terenuri până pe data de 5 iunie, în fiecare an, adică până în momentul în care înflorește. Vor fi organizate echipe mixte, care vor verifica în teren dacă au fost implementate aceste măsuri”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Ministerul Agriculturii va pune la dispoziția publicului un site specializat.
Legea prevede amenzi cuprinse între 750 de lei și 5.000 de lei pentru proprietarii de terenuri persoane fizice și între 5.000 de lei și 20.000 de lei pentru proprietarii persoane juridice, dacă aceștia nu combat și nu distrug respectiva buruiană. Potrivit Profit.ro, argumentul este că ambrozia reprezintă o buruiană care generează alergii severe și afectează tot mai mulți români.
Potrivit proiectului, ”proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, ai cursurilor de apă, ai lacurilor, ai sistemelor de irigații, ai bazinelor piscicole, au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.