Amenzi de până la 20.000 de lei pentru cine nu curăță terenurile de ambrozie

Guvernul a aprobat miercuri normele metodologice de aplicare a Legii privind combaterea ambroziei, plantă care provoacă rinite alergice. 

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru cine nu curăță terenurile de ambrozie

Legislația prevede amenzi cuprinse între 750 de lei și 5.000 de lei pentru proprietarii de terenuri persoane fizice și între 5.000 de lei și 20.000 de lei pentru proprietarii persoane juridice, dacă aceștia nu combat și nu distrug respectiva buruiană.

”La nivelul fiecărui unități administrativ-teritoriale va fi centralizată situația terenurilor pe care se dezvoltă această plantă și va fi întocmit un centralizator, până pe data de 25 mai din fiecare an, în legătură cu terenurile pe care se dezvoltă această plantă. De asemenea, vor fi luate măsuri de informare a proprietarilor terenurilor respective să combată răspândirea acestei plante, obligația fiind să o elimine de pe terenuri până pe data de 5 iunie, în fiecare an, adică până în momentul în care înflorește. Vor fi organizate echipe mixte, care vor verifica în teren dacă au fost implementate aceste măsuri”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. 

Ministerul Agriculturii va pune la dispoziția publicului un site specializat. 

Legea prevede amenzi cuprinse între 750 de lei și 5.000 de lei pentru proprietarii de terenuri persoane fizice și între 5.000 de lei și 20.000 de lei pentru proprietarii persoane juridice, dacă aceștia nu combat și nu distrug respectiva buruiană. Potrivit Profit.ro, argumentul este că ambrozia reprezintă o buruiană care generează alergii severe și afectează tot mai mulți români.

Potrivit proiectului, ”proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, ai cursurilor de apă, ai lacurilor, ai sistemelor de irigații, ai bazinelor piscicole, au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
311

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
447

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
576

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...