Nivelul amenzilor minime pentru persoanele fizice sau firmele care nu iau măsuri pentru evitarea instalării şi răspândirii ambroziei şi eliminarea prezenţei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane s-au majorat de sâmbătă, conform celei mai recente legi publicată în Monitorul Oficial.
Legea 129/2020 prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea regulilor privind combatea ambroziei.
Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, conform noilor modificări, relatează Mediafax.
Nivelul minim al amenzilor pentru persoanele fizice a crescut de la 750 de lei la 1.000 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice, nivelul minim al amenzii s-a dublat de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.
Ambrozia este o plantă care provoacă alergii și a ajuns să se înmulțească peste măsură. De pe la jumătatea lunii iulie şi până la sfârşitul lui octombrie, această plantă îi afectează puternic pe cei care suferă de alergie și nu numai.
Printre simptomele cele mai des întâlnite sunt ochii roşii şi erupţiile pe piele. Astfel, dacă strănuţi, îţi curge nasul, te mănâncă ochii, lăcrimezi, tuşeşti ar trebui să mergi la un consult pentru că acestea sunt simptomele care ar putea fi cauzate de polenul de ambrozie.
Medicii avertizează că simptomele apar cel mai frecvent la orele dimineaţii, când este vânt. Este periculoasă pentru că pacienţi care se expun la polenul acestei plante pot dezvolta complicaţii respiratorii. Specialiștii au arătat că aceștia nu se pot odihni, nu pot respira și au un disconfort substanţial.
Un mare semnal de alarmă a fost tras şi în cazul bebeluşilor, care au început să fie afectaţi de ambrozie în număr tot mai mare.
Medicii avertizează că se pot îmbolnăvi și cei fără predispoziție la alergii. În prezent există doar tratamente care ameliorează simtomele, dar nu vindecă alergia.
Pentru a combate pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătate, autoritățile au început să dea amenzi usturătoare.