Am intrat în noul an. Trecerea în 2021 la Botoșani, și în lume, sărbătorită cu petarde și pocnitori din balcoane

Am intrat în noul an. Trecerea în 2021 la Botoșani, și în lume, sărbătorită cu petarde și pocnitori din balcoane

Românii au intrat cu multă speranță în noul an 2021, dar, ca majoritatea omenirii, au avut un Revelion atipic. Cei mai mulţi au petrecut acasă, fără petreceri grandioase, dar împreună cu cei dragi.

Focurile de artificii n-au mai fost la fel de grandioase ca în anii trecuți, dar totuși n-au lipsit. N-au fost în piețele centrale, în prezența a zeci de mii de oameni, dar s-au înălțat totuși peste blocuri, cartiere, privite de milioane de ochi din spatele ferestrelor.

În urmă cu un an, în spațiile publice din Botoșani, mii de oameni cântau, dansau şi priveau cu speranţă spre 2020. Nimic nu părea a prevesti ce a urmat, anul care a dat peste cap viețile tuturor pământenilor.

Acum, cu o oră înainte de miezul nopții, circulația pe străzi nu mai era permisă. Oraşele au fost goale.

Fără petreceri în piețe și restaurante, pentru că ieșitul pe străzi este interzis noaptea, ne aflăm încă în stare de alertă, Revelionul s-a mutat în case, ca în alte vremuri.

Asta nu i-a împiedicat pe români să arunce masiv cu petarde și pocnitori din balcoane. Obiceiul de a alunga prin zgomot ce a fost rău în anul care a trecut pare să fi prins acum mai bine ca niciodată. Zgomotul infernal a spart liniștea dintre blocuri, în cartiere, torturând mai degrabă animalele din apartamente sau de pe străzi.

Nu suntem singurii care am făcut acest lucru, pentru că toată omenirea a petrecut noaptea trecută la fel.

Afluenţă foarte redusă în Times Square din New York, plaje aproape goale la Rio de Janeiro şi un Champs-Elysees pustiu la Paris: numeroase ţări din lume au sărbătorit discret trecerea în noul an, intrând vineri în 2021 sub influenţa pandemiei de coronavirus care a dus la moartea a mai mul de 1,8 milioane de oameni, relatează AFP.

Noile valuri epidemice au constrâns miliarde de oameni să se bucure de trecerea în noul an în familie, acasă, şi să urmărească virtual sărbătorirea Anului Nou, după luni de restricţii sau de carantină.

La Sydney, cel mai mare oraş al Australiei, celebrul foc de artificii de Anul Nou a avut loc începând de la ora 13.00 GMT, timp de 7 minute. Dacă de obicei portul era aglomerat de mii de oameni care sărbătoreau venirea noului an, de această dată focurile de artificii au fost transmise live, fără ca oamenii să aibă voie să se adune pentru sărbătoare.

La New York, localnicii au fost încurajaţi să urmărească de acasă, la televizor, showurile susţinute cu ocazia trecerii în noul an în special de Jennifer Lopez şi de Gloria Gaynor, care a interpretat celebra sa piesă “I will survive”. În Times Square, care de obicei, la fiecare trecere dintre ani, este o zonă plină de oameni care sărbătoresc, de această dată în locul mulţimii s-a aflat doar un grup de oameni care muncesc în prima linie în lupta cu pandemia.

Noul an nu poate fi mai rău decât anul trecut... Sper că vom avea mai multă înţelepciune din partea conducătorilor ţării noastre şi că ei ne vor putea ajuta”, a afirmat Jordan Mann, o actriţă în vârstă de 31 de ani care a petrecut noaptea trecerii dintre ani acasă.

Primarul Bill de Blasio consideră că 2020 a fost cel mai greu an din istoria New York-ului. “În ianuarie, vom vaccina un milion de locuitori ai New York-ului”, a promis el.

Statele Unite ale Americii sunt cea mai afectată ţară din lume de Covid-19. Îns preşedintele ales Joe Biden, care îşi va prelua prerogativele în această lună, s-a declarat optimist într-un interviu acordat ABC înainte de Anul Nou. “America poate face totul şi sunt absolut încrezător că ne vom reveni şi vom reveni mai puternici decât înnainte”, a afirmat el.

În Brazilia, care este pe locul doi în ierarhia ţărilor cu numărul cel mai mare de decese cauzate de coronavirus, festivităţile au fost anulate la Rio de Janeiro, metropolă în care de obicei are loc una dintre cele mai impresionante sărbători de Anul Nou din lume. Celebra plajă Copacabana era aproape goală înainte de miezul nopţii.

În altă zonă a oraşului, brazilienii au luminat cerut cu propriile lor focuri de artificii. Iar unii dintre ei au scandat de la ferestre: “Afară cu Bolsonaro!”, strigăte care au avut loc şi la Sao Paulo, în semn de protest faţă de gestionarea dezastruoasă a pandemiei de către preşedintele Jair Bolsonaro.

În China, mii de locuitori din Wuhan au sărbătorit cu fervoare trecerea în 2021, la un an de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a semnalat primele cazuri de infectare cu Covid-19 în acest oraş cu o populaţie de 11 milioane de oameni. “Este ceva ce nu vom putea uita niciodată. Am stat închişi luni întregi... dar am supravieţuit”, a afirmat o locuitoare din Wuhan, Xu Du.

La Hong Kong, în ciuda restricţiilor, câţiva oameni care sărbătoreau au mers în portul Victoria pentru a-şi face selfie-uri.

În Rusia, preşedintele Vladimir Putin a recunoscut, în discursul său de Anul Nou, că ţara este afectată de al doilea val de infectări. “Din nefericire, epidemia încă nu a fost stopată. Lupta contra epidemiei nu încetează la miezul nopţii”, a spus el.

La fel ca în fiecare an, zeci de oameni au înotat în apele îngheţate ale Lacului Baikal, înfruntând temperaturi extreme de -26 până la -35°C.

În Marea Britanie, guvernul le-a cerut oamenilor să rămână acasă pentru a se evita propagarea coronavirusului, sloganul fiind “Comportaţi-vă ca şi cum aţi avea virusul”.

La Londra, cântăreaţa Patti Smith, 74 de ani, a susţinut un concert în livestream ca omagiu pentru cadrele medicale care au murit din cauza Covid-19. Însă difuzarea în direct a concertului pe un ecran uriaş în Piccadilly Circus a fost anulată în ultima clipă din cauza pandemiei, astfel că fanii au fost nevoiţi să urmărească evenimentul doar pe YouTube.

Pe lângă faptul că a trecut într-un nou an, Regatul Unit a trecut noaptea trecută şi într-o nouă eră, părăsind oficial Uniunea Europeană, după 48 de ani de legătură cu proiectul european. Doar câteva zeci de oameni au fost prezenţi în Parliament Square la Londra, pentru a asculta clopotul Big Ben.

La Paris, Champs-Elysees a fost pustiu noaptea trecută, spre deosebire de alte treceri dintre ani, când pe bulevard se strângeau sute de mii de oameni pentru a sărbători. Aproximativ 20 de poliţişti s-au aflat la datorie pentru a-i verifica pe puţinii oameni care treceau prin zonă cu maşinile şi a-i amenda pe contravenienţi. Franţa a trăit un revelion în izolare, orice deplasare între orele 20.00 şi 06.00 fiind interzisă, cu excepţia celor în scop profesional.

La Madrid, unul dintre oraşele eurropene afectate cel mai mult de pandemie, piaţa Puerta del Sol, care de obicei era plină la miezul nopţii, la trecerea dintre ani, de această dată a fost goală în momentul în care  un fost component al grupului Mecano, Nacho Caro, a interpretat o piesă la pian, omagiu pentru victimele Covid-19.

La Roma, localnicii au urmărit din locuinţele lor festivităţile organizate la Circus Maximus. Au fost două ore de spectacol, iar locurile emblematice ale capitalei Italiei au fost iluminate în mod special. Însă municipalitatea a interzis focurile de artificii şi petardele. În Italia este carantină până la 7 ianuarie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șoferiță cu „boala vitezei” trasă pe dreapta de polițiști, avea și permisul suspendat!

astăzi, 18:11
345

La data de 21 iunie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Bucecea, un autoturism, condus de o femeie de 40 de ani, care rula cu viteză...

Cămașa cu altiță celebrată la Botoșani (Foto)

astăzi, 17:36
108

Expoziția „Suprapuneri estetice - Cămașa românească”, recent vernisată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, se înscrie în ceea ce numim celebrarea un...

Povestea Ioanei, fata cu vise de aur din Botoșani. A făcut facultatea ajutată de „Glasul Vieții”: O singură restanță din cauza laptopului vechi!

astăzi, 16:16
342

Ioana Calinic,  în vârstă de 23 de ani, a reușit să urmeze Facultatea de Design din cadrul Universității de Arte ,,George Enescu” din Iași (UNAGE) datorită părintelui Da...