Alocațiile copiilor cresc de la 1 septembrie cu 20%

Alocațiile copiilor cresc de la 1 septembrie cu 20%

Alocațiile copiilor cresc din septembrie. Guvernul a adoptat în ședința de ieri ordonanța de urgență care prevede majorarea etapizată a acestora. O primă etapă are loc în toamnă și va fi de 20 la sută.

Pe de altă parte însă, executivul vrea dublarea alocațiilor abia din 2022. Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a prezentat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, proiectul unei ordonanțe de urgență care conține dublarea etapizată a alocațiilor pentru copii. Prima majorare ar urma să aibă loc la 1 septembrie, fiind aferentă lunii august.

„În ședința de guvern de astăzi, în primă lectură, am propus proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocaţiile de stat pentru copii, prin această propunere Guvernul practic dublând alocaţiile după un calendar care are anumite etape. Prima mărire va fi în septembrie (de 20% – n. r.), aferentă lunii august. Practic, cei care vor urmări încasarea acestei alocaţii pentru luna august vor vedea în septembrie, după caz. Dacă au optat pentru a le primi pe card, vor primi imediat după 8 septembrie, iar dacă le primesc în numerar, după a doua jumătate a lunii, conform calendarului obişnuit al încasării alocaţiilor, urmând să găsească o creştere care atinge 185 de lei pentru copii între 2 şi 18 ani, respectiv 369 de lei pentru copii între 0 şi 2 ani şi copii cu dizabilităţi între zero şi 18 ani”, a explicat Violeta Alexandru.

Următoarele etape de creştere vor fi câte două pentru 2021, în prima parte a anului, în februarie, aferent lunii ianuarie, tot în procent de 20%, iar următoarea în august viitor, tot de 20%. Creşterea va fi similară şi în 2022, respectiv la începutul anului şi în august, pentru iulie.

„Astfel, la finalul lui 2022, vom avea o creştere a alocaţiilor de 300 de lei pentru copii între 2 şi 18 ani, respectiv de 600 de lei pentru copii între zero şi 2 ani şi pentru copii cu dizabilităţi între zero şi 18 ani. Aceasta este propunerea pe care am adresat-o Cabinetului, o propunere care are în vedere, atât dorinţa legiuitorului şi decizia Curţii Constituţionale, cât şi posibilităţile pe care bugetul azi, marcat de această pandemie, care a avut un efect direct în economie, le poate susţine, respectiv o creştere care să poată să fie susţinută în bugetele pentru anul viitor şi respectiv pentru 2022″, a explicat Violeta Alexandru.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ordin de protecție emis de polițiști, după ce o tânără a fost amenințată și lovită de propria mamă

astăzi, 13:55
224

S-a întâmplat în județul vecin. Tânăra s-a prezentat la sediul Poliției municipiului Rădăuți, din județul Suceava, și a sesizat faptul că vineri, în jurul orei 2...

Sărbătoare cu sute de creștini: Icoana la care mama lui Enescu s-a rugat pentru a zămisli un prunc (fotogalerie)

astăzi, 11:02
713

Sâmbătă, 23 septembrie, la Mănăstirea Gorovei a fost sărbătorită Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul si icoana făcătoare de minuni aflată la acest așezamânt monahal....

Avertismentul unui cunoscut medic, după ce două persoane s-au intoxicat în beciul locuinței: „Fierbe tulburelul! Atenție, nu e de glumit!”

astăzi, 10:15
148

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că un bărbat, în vârstă de 85 de ani și o femeie, de 74 ani, sunt în stare critică, după ce au ajuns la UPU fiind găsiți intoxicați în be...