Alegerile din Republica Moldova de pe 29 iulie coincid cu Ziua Imnului Romaniei, "Desteapta-te, romane"!

Alegerile din Republica Moldova de pe 29 iulie coincid cu Ziua Imnului Romaniei, "Desteapta-te, romane"!
În ziua de miercuri, 29 iulie, când în Republica Moldova se vor desfăşura alegeri parlamentare anticipate, este Ziua Imnului Naţional al României, "Deşteaptă-te, române!".

În premieră absolută pentru Republica Moldova, un scrutin a fost fixat pentru o zi lucrătoare! Până acum, toate alegerile aveau loc în zi de duminică.

De ce a insistat Voronin să spargă tiparele? De ce raţiuni s-a condus? Cine i-a sugerat data de 29 iulie, care coincide exact cu ziua în care onorăm Imnul "Deşteaptă-te, române!"?

Din 1991 până în 1994, "Deşteaptă-te, române!" a fost şi imnul de stat al Republicii Moldova.

În 1994, politicienii de stânga din Chişinău nu au mai putut suporta să aibă acelaşi imn cu România. A fost aleasă ca imn al Republicii Moldova poezia "Limba noastră" a lui Alexei Mateevici, pe muzica lui Alexandru Cristea. Comuniştilor lui Voronin nici acest imn nu le place.

Sărbătoarea Imnului Naţional a fost instituită în România abia după 1989. "Deşteaptă-te, române!" a fost cântat însă pentru prima dată la Râmnicu Vâlcea, la 29 iulie 1848. Interzis de regimurile politice timp de aproape o jumătate de secol, "Deşteaptă-te, române!" a fost desemnat, în ianuarie 1990, Imn Naţional al României.

Poezia care stă la baza imnului a fost scrisă în 1848 de Andrei Mureşanu şi avea titlul iniţial "Un răsunet".

Conţinutul patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti pentru drepturi naţionale, mai ales din Ardeal.

Prima adaptare muzicală a poeziei îi aparţine cântăreţului Gheorghe Ucenescu, de la Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brasovului, care a adaptat versurile pe melodia "Din sânul maicii mele", scrisă de Anton Pann.

În 1910 s-a făcut prima înregistrare instrumentală. Partitura originală s-a pierdut însă, iar forma pe care o cunoaştem astăzi a fost stabilită în 1919, de compozitorul Gheorghe Dima. (Sursa: UNimedia)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
330

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
469

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
594

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...