Zilele acestea, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat două proiecte care să ofere noi ajutoare pentru români.
Marcel Boloș a transmis că unul dintre programe ar urma să-i ajute pe tinerii care au crescut în centre de plasament. Cel de-al doilea îi vizează pe bătrânii care au nevoie de îngrijiri la domiciliu. Ar urma să fie parte din Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027.
Pe rețelele de socializare a explicat și de ce susține inițiativele menționate anterior:
„Prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027, lansăm în consultare publică două apeluri de proiecte care aduc sprijin concret copiilor şi tinerilor care ies din sistemul de protecţie specială, precum şi vârstnicilor care au nevoie de îngrijire la domiciliu. Pentru mulţi dintre tinerii care părăsesc sistemul de protecţie, momentul în care trebuie să înceapă o viaţă pe cont propriu este unul de incertitudine şi teamă. Fără sprijin, fără o locuinţă, fără un loc de muncă, ajung să fie expuşi sărăciei şi marginalizării. În acelaşi timp, seniorii noştri se confruntă adesea cu singurătatea, boala şi lipsa unor servicii de îngrijire adecvate. Pentru ei, vrem să extindem serviciile de îngrijire la domiciliu, să formăm îngrijitori şi să le oferim un trăi demn, în siguranţă", a transmis Boloş, pe pagina sa de Facebook.
Cum ar urma să funcționeze cele două ajutoare de la MIPE. Ar urma să sprijine mii de persoane vulnerabile
Potrivit datelor transmise de ministru, pentru tineri, de exemplu, ar urma să fie date ajutoare în valoare de 50 de milioane de euro. Banii vor fi dați pentru: locuinţe protejate modernizate, consiliere, mentorat şi sprijin psihosocial, cursuri de formare profesională şi suport pentru integrarea pe piaţa muncii pentru a-şi construi o viaţă independentă, acces la servicii medicale.
În cazul seniorilor, bugetul va fi de 110 milioane de euro, care vor fi folosiți pentru: sprijin pentru activităţile de zi cu zi, de la igienă personală, hrănire şi mobilizare, până la ajutor pentru cumpărături, menaj şi deplasare în exterior, servicii complementare precum îngrijire medicală, reabilitare, terapie ocupaţională şi consiliere socială sau juridică. scrie Bugetul.