AJOFM Botoșani: Luna mai este luna promovării economiei sociale

AJOFM Botoșani: Luna mai este luna promovării economiei sociale

La data de 26.05.2021, la sediul ASOCIAȚIEI CLARA din Municipiul  DOROHOI, va avea loc începând cu ora 13.00 o masa rotunda cu tema “Identificarea barierelor în dezvoltarea sectorului de economie sociala”.

Acest lucru pentru că luna mai este luna promovării economiei sociale şi este dedicată organizării, la nivel național, a unor evenimente și acţiuni de conștientizare a importanței dezvoltării acestui sector pentru întreaga societate.

“Creşterea calitativă şi cantitativă a ocupării prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în cadrul întreprinderilor sociale de inserţie şi a întreprinderilor sociale, dezvoltarea de întreprinderi sociale de inserţie care asigură măsuri de acompaniere a persoanelor din grupurile vulnerabile pe termen scurt sau mediu pentru integrare treptată pe piaţa muncii în economia reală, susţinerea şi dezvoltarea antreprenoriatului social, reprezintă obiectivele economiei sociale, sector reglementat de Legea nr. 219/2015.”, a explicat într-un comunicat Compartimentul Resurse Umane, Salarizare, Comunicare şi Secretariatul Consiliului Consultativ al AJOFM Botoșani.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, AJOFM Botoșani a anunțat că entitățile economiei sociale desfășoară, în principal, următoarele activități de interes general:

– producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia; – promovarea cu prioritate a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil;

– dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil;

– dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil. Principiile pe care se bazează economia socială sunt:

 – prioritate acordată individului și obiectivelor sociale față de creșterea profitului; - solidaritate și responsabilitate colectivă;

- convergența dintre interesele membrilor asociați și interesul general și/sau interesele unei colectivități;

 - control democratic al membrilor, exercitat asupra activităților desfășurate;

- caracter voluntar și liber al asocierii în formele de organizare specifice domeniului economiei sociale;

- personalitate juridică distinctă, autonomie de gestiune și independentă față de autoritățile publice;

- alocarea celei mai mari părți a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general, ale unei colectivăți sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor.

Procesul de atestare a început în anul 2016, iar până la finele lunii martie 2021 au fost acordate 23 de atestate ca întreprindere socială (ÎS) și 1 certificat de întreprindere socială de inserție (ÎSI)/marcă socială.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce s-a întâmplat cu Ayan după ce a fost găsit. ”A vorbit tot drumul, spunea că a văzut un lup…”

astăzi, 07:38
1676

Băiețelul era sprijinit de un copac, epuizat și speriat, în apropierea unei lăcaș de cult, la câțiva kilometri de locul în care fusese văzut ultima dată.Copilul a fost ur...

Doliu în mediul academic, s-a stins un profesor care a pregătit studenți și la Botoșani!

astăzi, 07:10
624

Din rândul universitarilor de la departamentul de Căi de Comunicații și Fundații de la Facultatea de Construcții și Instalații, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Ia...

Calendar ortodox: Îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sfântul Mucenic Marian diaconul (Zi aliturgică. Canonul Mare)

astăzi, 07:00
31

Sfântul Hrisant († 283) era din Egipt, dar s-a mutat la Roma împreună cu tatăl său, Polemon, care era păgân. După ce a învăţat toată filosofia păgână, Hr...