Ai PFA? Ce impozite şi contribuţii se declară și SE PLĂTESC în luna în iunie!

Persoanele fizice autorizate (PFA) şi ceilalţi contribuabili care realizează venituri din activităţi independente trebuie să plătească la stat în această lună impozitul pe venit şi contribuţiile sociale. Acestea reprezintă plăţi anticipate aferente trimestrului al doilea din 2016 şi pot fi efectuate până pe 27 iunie, întrucât ziua de 25 pică într-o sâmbătă.

Conform reglementărilor în vigoare, persoanele fizice autorizate sunt obligate să plătească contribuții de asigurări sociale (CAS) și contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS), precum şi impozitul pe venit.

Atât plata CAS, cât şi plata CASS se realizează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, ceea ce înseamnă că plăţile aferente celui de-al doilea trimestru al anului trebuie efectuate luna aceasta până pe 27, inclusiv, asta deoarece ziua de 25 iunie pică într-o zi nelucrătoare (sâmbăta), motiv pentru care termenul-limită pentru plata obligaţiilor fiscale se prelungeşte până în prima zi lucrătoare, adică luni. Pe lângă aceste două contribuții obligatorii, mai există și unele contribuții opționale, pentru care persoanele fizice autorizate pot să opteze. Este vorba despre contribuția la bugetul asigurărilor pentru șomaj, contribuția pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale, precum și contribuția pentru concedii și indemnizații (FNUASS).

Până pe 27 iunie, PFA trebuie să efectueze următoarele plăţi:

Plata anticipată a impozitului pe venit aferentă trimestrului II din 2016.
Trebuie efectuată de persoanele fizice organizate ca întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane fizice autorizate, care realizează venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, activităţi agricole impuse în sistem real, precum şi din silvicultură şi piscicultură, cu excepţia veniturilor din arendare.

PFA plătește un impozit de 16% din venitul net determinat în sistem real, în cazul PFA care stabilesc venitul net anual utilizându-se datele din contabilitatea în partidă simplă sau un impozit de 16% din norma de venit, în cazul PFA impuse pe bază de normă de venit.

Notă: Codul fiscal stabileşte că venitul net anual din activităţi independente se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri. Citeste material complet pe Agrointel.ro...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime, Rotaru și Gică Popescu au mers la Cotroceni. „Facem parte din grupul de lucru însărcinat să dezvolte sportul românesc”!

astăzi, 11:00

Gică Popescu (57 de ani), președinte la Farul Constanța, a anunțat un nou proiect pentru dezvoltarea sportului românesc, din care fac parte și Mihai Rotaru, patronul Universității Craiova...

Un botoșănean urmărit internațional a fost adus din Germania și băgat la închisoare!

astăzi, 10:30

În perioada 16 - 17 aprilie 2025, Poliția Română a adus în țară 5 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate. Potrivi...

Cătălin Bordea și-a găsit liniștea de sărbători: „Stau trei zile, fac prezența în biserica pe care am restaurat-o...”!

astăzi, 09:39

Cătălin Bordea și-a făcut cu ceva timp înainte planurile în privința sărbătorilor pascale. Comediantul va petrece departe de Capitală, alături de femeia căreia i-a renovat casa. ...