Ai dat "Like" recent? Esti spionat!

Butoanele "Like" al Facebook si "Tweet" de la Twitter ce au invadat internetul par sa faca mai mult decat sa te ajute sa-ti impartasesti articolele preferate.

Omniprezentele butoane de sharing ajuta utilizatorii sa isi anunte prietenii, atunci cand intalnesc informatii folositoare, insa ceea ce nu stiu acestia e ca aceleasi butoane inregistreaza fiecare miscare a lor, potrivit The Week, care citeaza Wall Street Journal.

Iata cateva probleme ridicate de jurnalistii de la Wall Street Journal.

Ce fac aceste butoane

Functia lor principala este de a usura sharing-ul de articole pe retelele de socializare.

In acelasi timp, ele plaseaza un fisier de tip "cookie" pe calculatorul utilizatorului, pentru ca Facebook sau Twitter sa stie cand userul va reveni pe pagina de unde se actioneaza butonul "Like".

Daca vei da Like acestui articol si vei reveni peste putin timp, Facebook te va recunoaste.

Astfel, butoanele pot face legatura intre obiceiul de navigare al unui user si profilul social al acestuia care, de cele mai multe ori, ii contine si numele.

Atata timp cat nu te deloghezi, acest lucru se va intampal automat, fie ca mai dai sau nu click pe butonul de sharing.

Cat de intalnite sunt acestea pe Web?

In ultimul an, butoanele de la Facebook, Twitter sau Google au fost adaugate pe zeci de milioane de pagini web.

In ceea ce priveste butonul "Like", acesta este prezent pe o treime din cele mai vizitate 1.000 site-uri din lume. Twitter si Google sunt prezenti pe 20%, respectiv 25%, din site-urile de top.

Foloseste cineva aceste date?

Facebook, Twitter, Google si alti creatori de astfel de widget-uri spun ca nu folosesc informatiile culese pentru a identifica utilizatorii.

Potrivit reprezentantilor acestor companii, informatiile sunt "ascunse" pentru a nu putea fi folosite in scopuri comerciale.

Facebook tine aceste date pe serverul sau timp de trei luni, Google numai doua saptamani, iar Twitter le sterge "rapid".

Cum eviti detectarea?

Daca iti faci griji ca retelele sociale vor sti si folosi parcursul tau, pe internet, cel mai simplu este sa te deloghezi de fiecare data cand termini de citit tweet-urile sau statusurile celor de pe Facebook.

Va trebui sa iti introduci parola de fiecare data, insa in acest fel vei fi sigur de intimitatea ta, ca user de retele sociale.

 

Sursa: Bloombiz

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Regulile evaluărilor medicale pentru obținerea permisului de conducere se schimbă radical din noiembrie!

astăzi, 13:04

Șoferii cu probleme de vedere, cu afecțiuni psihice sau cu antecedente de dependență de alcool sau droguri vor fi evaluați după reguli. Ministerul Sănătății a modificat normele medicale pent...

Ordin de protecție după un scandal izbucnit în barul din sat între tată și fiu!

astăzi, 12:44

Polițiștii din Botoșani au fost sesizați duminică, 25 octombrie, cu privire la faptul că la un local public din comuna Curtești are loc un o agresiune între doi bărbați. În urm...

Noul ministru al Educației a pus ochii pe profesorii care dau meditații!

astăzi, 12:14

Sorin Costreie vorbește despre fiscalizarea meditațiilor. Noul ministru al Educației a declarat duminică, 25 octombrie, că meditațiile ar trebui fiscalizate și că amploarea acestui fenomen ara...