Agricultori, iată ce vă aşteaptă: Taxe şi impozite pe vaci, porci, găini şi albine!

Noul Cod fiscal publicat recent in Monitorul Oficial aduce o serie întreagă de modificări cu impact asupra multor categorii sociale care vor fi aplicate de la începutul anului viitor.

Astfel, un larg impact social va avea aplicarea prevederii referitoare la impozitarea agricultorilor. De anul viitor, micii agricultori vor fi obligaţi să-şi declare suprafeţele cultivate, dar şi numărul de animale din gospodărie, asupra lor urmând a se aplica diverse impozite.

Spre exemplu, cine are peste șase porci în ogradă va trebui să plătească 12 lei pentru fiecare animal, cine are cel puţin trei vaci de lapte în staul va plăti 97 de lei anul pentru fiecare, apicultorii cu peste 50 de stupi vor trebui, de asemenea, să plătească 15 lei anual pentru familiile de albine incluse în categoria noilor impozitări.

Teoretic, formula de calcul a impozitării va avea la bază venitul pe care se presupune că îl obţine ţăranul de pe urma animalului din ograda, venit din care se scad însă cheltuielile cu furajele, medicamentele sau transportul – din venitul brut se scad cheltuielile, se obţine un venit net şi asupra acestuia se aplică un impozit de 16% şi contribuţia la fondul de sănătate în cuantum de 5,5%.

Evident, vor exista destule probleme în aplicarea practică a acestor prevederi, fiind foarte dificil de inventariat situaţia concretă dintr-o gospodărie – spre exemplu, când va trebui calculat impozitul celor care deţin peste 100 de găini.

Modificări la impozitul pe clădiri

Şi la impozitarea clădirilor intervin modificări – cuantumul de impozitare pentru clădirile rezidentiale este cuprins între 0,08% si 0,2%, valoarea aplicabilă într-un an fiind stabilită de consiliul local. În plus, se vor impozita diferentiat locuintele în functie de scopul în care sunt folosite. Pentru locuintele folosite în scop comercial (sediu de firmă, locul în care îsi desfăsoară activitatea o persoană fizică ce practică o activitate independentă sau este sediul declarat pentru un PFA), impozitele care vor fi stabilite tot de consiliul local sunt cuprinse între 0,2% si 1,3%.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ești obligat să prestezi ore suplimentare? Ce ar trebui să știe botoșănenii!

astăzi, 09:00

Orele suplimentare sunt acele ore de muncă efectuate în plus față de programul normal de lucru. Codul Muncii din România prevede: „Pentru salariații angajați cu normă î...

Familie în pericol, salvată de la dezastru de intervenția promptă a pompierilor botoșăneni! (Foto)

astăzi, 08:49

S-a întâmplat în localitatea Ionășeni, județul Botoșani. Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca ac...

Iftime, întrebat pe stradă cu ce se ocupă: ”Sunt un om bogat, am cele mai profitabile firme!”

astăzi, 08:01

Valeriu Iftime, finanțatorul celor de la FC Botoșani, a fost oprit în plină stradă și a fost întrebat, în momentul în care era filmat, clip pus ulterior pe platforma TikTo...