Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani sărbătorește Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani sărbătorește Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) din Botoşani desfăşoară, în aceste zile, o serie de acțiuni de informare a publicului pentru marcarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare .

Temă stabilită pentru celebrarea acestui eveniment ecologic în acest an este „Păsările migratoare conectează lumea noastră!”.  Această temă atrage atenția asupra faptului că distanţele lungi pe care păsările se deplasează în timpul migrației, implică trecerea multor frontiere între ţări cu politici de mediu, legislaţie şi măsuri de conservare diferite.

„Din acest motiv, cooperarea internaţională este necesară pentru monitorizarea, cercetarea ştiinţifică, stoparea declinului speciilor de păsări şi a habitatelor lor”, spun reprezentanții APM Botoșani.

Habitatele favorabile pentru hrană, iernare și odihnă sunt cruciale pentru supraviețuirea speciilor de păsări migratoare. Pierderea sau degradarea acestor habitate reprezintă o amenințare cu un efect devastator asupra șanselor lor de supraviețuire. Dintre păsările cuibăritoare din România cele migratoare de distanţă lungă migrează în Africa (la sud de Sahara), iar cele de distanţă scurtă ajung doar până în nordul Africii sau rămân în sudul şi sud-vestul Europei.

În judetul Botoșani, în ariile de protecție specială avifaunistică incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000, există 43 de specii de păsări  migratoare protejate prin Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare African-eurasiatice, ratificat de România. Dintre acestea menționăm: cormoranul mic, stârcul roșu, barza neagră, rața sulițar, ferestraș mic, cresteț cenușiu, lebăda, sitar de mal.

Pe teritoriul județului Botoșani, de-a lungul râului Prut și a lacului de acumulare Stânca Costesti, există unul dintre cele mai importante culoare de migrație a păsărilor sălbatice din estul Europei, tranzitat de zeci de specii de păsări migratoare. O parte din această zonă beneficiază de statut conservativ, fiind desemnată arie de protecție specială avifaunistică inclusă în Rețeaua ecologică eurpeană Natura 2000”, mai adaugă reprezentanții instituției.

Informații suplimentare pot fi descărcate de pe site-ul Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, https://www.worldmigratorybirdday.org, sau de pe site-ul APM Botoșani http://apmbt.anpm.ro/ro.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
774

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
75

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
299

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...