Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani sărbătorește Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani sărbătorește Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) din Botoşani desfăşoară, în aceste zile, o serie de acțiuni de informare a publicului pentru marcarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare .

Temă stabilită pentru celebrarea acestui eveniment ecologic în acest an este „Păsările migratoare conectează lumea noastră!”.  Această temă atrage atenția asupra faptului că distanţele lungi pe care păsările se deplasează în timpul migrației, implică trecerea multor frontiere între ţări cu politici de mediu, legislaţie şi măsuri de conservare diferite.

„Din acest motiv, cooperarea internaţională este necesară pentru monitorizarea, cercetarea ştiinţifică, stoparea declinului speciilor de păsări şi a habitatelor lor”, spun reprezentanții APM Botoșani.

Habitatele favorabile pentru hrană, iernare și odihnă sunt cruciale pentru supraviețuirea speciilor de păsări migratoare. Pierderea sau degradarea acestor habitate reprezintă o amenințare cu un efect devastator asupra șanselor lor de supraviețuire. Dintre păsările cuibăritoare din România cele migratoare de distanţă lungă migrează în Africa (la sud de Sahara), iar cele de distanţă scurtă ajung doar până în nordul Africii sau rămân în sudul şi sud-vestul Europei.

În judetul Botoșani, în ariile de protecție specială avifaunistică incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000, există 43 de specii de păsări  migratoare protejate prin Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare African-eurasiatice, ratificat de România. Dintre acestea menționăm: cormoranul mic, stârcul roșu, barza neagră, rața sulițar, ferestraș mic, cresteț cenușiu, lebăda, sitar de mal.

Pe teritoriul județului Botoșani, de-a lungul râului Prut și a lacului de acumulare Stânca Costesti, există unul dintre cele mai importante culoare de migrație a păsărilor sălbatice din estul Europei, tranzitat de zeci de specii de păsări migratoare. O parte din această zonă beneficiază de statut conservativ, fiind desemnată arie de protecție specială avifaunistică inclusă în Rețeaua ecologică eurpeană Natura 2000”, mai adaugă reprezentanții instituției.

Informații suplimentare pot fi descărcate de pe site-ul Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, https://www.worldmigratorybirdday.org, sau de pe site-ul APM Botoșani http://apmbt.anpm.ro/ro.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
6

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
35

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Paul Aretzu – Dumitru Augustin Doman

astăzi, 10:36
16

Pentru lecturi și discuții, sunt invitați poeții Paul Aretzu și Dumitru Augustin Doman. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, la Colegiul Național &...