Agenda fiscală a lunii decembrie: Ce declarații se depun în această lună mai devreme decât de obicei

Declarațiile fiscale care se depuneau de obicei până în data de 25 a lunii trebuie transmise, în decembrie, mai devreme cu câteva zile, potrivit ANAF. Acest lucru se aplică și pentru plățile scadente de obicei în 25, care, în această lună, vor trebui efectuate mai devreme. Astfel, zilele de 8, 10, 15 și 21 sunt termenele limită pentru depunerea la autoritățile fiscale a diferitelor formulare și raportări.
 
8 decembrie este termenul limită pentru:

Declarația de mențiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România, Formularul 092. Se depune de contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA care utilizează ca perioadă fiscală trimestrul calendaristic și care au efectuat o achiziție intracomunitară taxabilă în România, fiind astfel obligați să-și modifice perioada fiscală, devenind plătitori de TVA lunar.

Următoarele declarații trebuie depuse până pe 10 decembrie:

Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, Formularul 010. Se depune de către persoanele juridice, care au obligația să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depășirii plafonului legal de scutire.

Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni pentru persoane fizice române, Formularul 020. Se depune de persoanele fizice, altele decât persoanele fizice romane care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, care au obligația să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depășirii plafonului legal de scutire.

Declarația de înregistrare fiscală/Declaratia de mențiuni pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere (OMFP nr. 250/2013), Formularul 070. Se depune de către contribuabilii persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere. Sunt exceptați contribuabilii care desfășoară exclusiv activități într-o formă de asociere.

Declarația pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 160 alin.(2) lit.e) pct.2 din Codul fiscal, Formularul 089. Se depune de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal stabilite în România, conform art. 125^1 alin. (2), cu licență de furnizare a energiei electrice, care îndeplinesc condiția menționată.

Declarația de mențiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care în cursul unui an calendaristic nu depășesc plafonul de scutire prevăzut la art.152 din Codul fiscal, Formularul 096. Se depune de către persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care nu au depășit plafonul de scutire și care doresc să fie scoase din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.

Până pe 15 decembrie trebuie efectuate raportările de mai jos:

Situația eliberărilor pentru consum de țigarete/țigări și țigări de foi în luna/anul se depune de antrepozitării autorizați, destinatarii înregistrați sau importatorii autorizați pentru produse din grupa tutunului prelucrat.

Situația eliberărilor pentru consum de tutun fin tăiat, destinat rulării în țigarete/alte tutunuri de fumat în luna/anul se depune de antrepozitării autorizați, destinatarii înregistrați sau importatorii autorizați pentru produse din grupa tutunului prelucrat.

Situația centralizatoare privind achizițiile/utilizările de produse accizabile și livrările de produse finite rezultate în luna/anul pentru luna precedentă se depune de operatorii economici care dețin autorizații de utilizator final, pentru produse energetice, pentru alcoolul etilic și produse alcoolice.

Situația centralizatoare privind achizițiile/utilizările de produse accizabile și livrările de produse finite rezultate în luna/anul pentru luna precedentă se depune de operatorii economici care dețin autorizații de utilizator final, pentru produse energetice, pentru alcoolul etilic și produse alcoolice.

Situația centralizatoare privind achizițiile și livrările de produse accizabile pentru luna precedentă se depune de către destinatarii înregistrați și reprezentanții fiscali pentru achizițiile și livrările intracomunitare de produse accizabile.

Situația privind operațiunile desfășurate în antrepozitul fiscal de producție pentru luna precedentă se depune de antrepozitării autorizați pentru producție produse accizabile.

Situația privind operațiunile desfășurate în antrepozitul fiscal de depozitare pentru luna precedentă se depune de antrepozitării autorizați pentru depozitare produse accizabile.

Jurnalele privind livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviație sau navigație, pentru luna precedentă se depun de antrepozitării autorizați pentru producție/depozitare.

Jurnalele privind achizițiile/livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviație sau navigație, pentru luna precedentă se depun de antrepozitării autorizați pentru depozitare.

Situația privind livrările de produse accizabile, pentru luna precedentă se depune de operatorii economici care dețin autorizații de expeditor înregistrat.

Evidența achiziționării, utilizării și returnării marcajelor pentru luna precedentă se depune de antrepozitării autorizați, destinatarii înregistrați și importatorii autorizați de produse supuse marcării.

Important! Cu toate că nu este declarație fiscală, AvocatNet.ro va reamintește că, până pe 15 decembrie, trebuie depusă declarația INTRASTAT, al cărei prag valoric este de 500.000 de lei pentru introducerile intracomunitare de bunuri și de 900.000 de lei pentru expedierile intracomunitare de bunuri. Termenul limită de transmitere a acestei declarații îl reprezintă întotdeauna data de 15 a lunii următoare celei de referință, chiar dacă într-o lună aceasta este o zi liberă, precum sâmbăta sau duminica. Totuși, declarația poate fi depusă online și în prima zi lucrătoare care urmează datei de 15 (dacă aceasta este o zi liberă), fără penalități.

CITESTE MAI DEPARTE pe avocatnet.ro ce plăți care se fac până pe 15 decembrie!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Răsturnare de situație: Georgescu trece pe locul întâi, Ciolacu pe doi. Ciucă a demisionat

Sunday, 24 November 2024

Conform rezultatelor oficiale de la Autoritatea Electorală Permanentă, după numărarea a 81% din totalul voturilor exprimate pe teritoriul României, Marcel Ciolacu și Călin Georgescu sunt d...

S-au numărat 50% din totalul voturilor: Dispare Lasconi, urcă Georgescu!

Sunday, 24 November 2024

Conform rezultatelor oficiale de la Autoritatea Electorală Permanentă, după numărarea a 50% din totalul voturilor exprimate pe teritoriul României, Marcel Ciolacu și Călin Georgescu sunt a...

Atmosfera de la sediul PNL Botoșani: Șeful de partid a tras chiulul, aplauze pentru Nicolae Ciucă! (Foto, Video)

Sunday, 24 November 2024

La sediul Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani din clădirea Vegastel s-au adunat membrii formațiunii politice la nivel de municipiu în așteptarea rezultatelor. Atmo...