Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Botosani au prezentat luni, in cadrul unei conferinte de presa, principalele modificari ale Codului Muncii, intrat in vigoare incepand cu 2 mai.
Conform noului Cod al Muncii, au fost operate modificari in ceea ce priveste incheierea contractului de munca, contractele de munca pe perioada determinata, perioada de proba, acordarea concediilor de odihna, dar si in ceea ce priveste timpul de munca. O noutate este si aparitia Legii zilierilor, care reglementeaza activitatile si conditiile in care zilierii pot presta activitatea pentru beneficiari.
In ceea ce priveste incheierea contractului individual de munca este obligatoriu ca aceasta sa se faca in forma scrisa, in caz contrar contractul este nul. Daca pana nu demult, in vechiul Cod al Muncii, se putea face dovada executarii contractului si prin alte mijloace de proba, se pare ca acum singura conditie pentru validitate este incheierea in forma scrisa a acestuia.
Cu titlu de noutate, in contractul individual de munca apare evaluarea performantelor si stabilirea obiectivelor sau criteriilor de performanta pentru salariati, precum si obligativitatea de a stabili niste criterii de a vedea modul in care sunt indeplinite aceste obiective. Daca pana nu demult, in ceea ce priveste concedierile care aveau loc, prima aspectul social al salariatului, de aceasta data angajatorii vor putea utiliza aceasta forma de evaluare a performantelor fiecarui salariat. De aceea, regulamentele interne pe care angajatorii sunt obligati sa le intocmeasca vor cuprinde prevederi scrise, explicite, si de asemenea fisa postului va fi prezentata salariatului, cu detaliile de rigoare.
"Exista obligativitatea ca acele contracte de munca care se incheie anterior inceperii activitatii sa fie inmanate salariatilor la momentul inceperii activitatii si al incheierii contractului de munca. Neindeplinirea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.000 de lei. Angajatorul trebuie sa faca dovada ca angajatul a primit un exemplar al contractului de individual de munca. Din anul 2011, contractele de munca nu se mai inregistreaza la ITM si atunci ramane singura modalitate de tinere a evidentei acel registru de evidenta a salariatilor in format electronic, pe care angajatorii sunt obligati sa il transmita cel tarziu in ultima zi lucratoare anterior inceperii activitatii de catre salariat", a declarat Leo Kohut, inspector sef adjunct in cadrul ITM Botosani.
In ceea ce priveste perioada de proba, pentru functiile de executie aceasta a crescut de la 30 la 90 de zile, iar pentru functiile de conducere este de 120 de zile. Pe toata perioada de proba angajatorul este obligat sa incheie angajatului contract individual de munca, acesta din urma bucurandu-se de toate drepturile ce decurg din statutul de salariat.
La fel ca in vechiul Cod al Muncii, durata maxima a timpului de munca este de 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Noutatea este ca, prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia sa media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se poate negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
La demisie a aparut ca noutate faptul ca neinregistrarea de catre angajator a demisiei se sanctioneaza prin amenda, deoarece existau dese situatii in care salariatilor li se refuza acest drept de a-si depune demisia.
Cu titlu de noutate este si faptul ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical care atesta ca persoana in cauza este apta sa presteze acea munca. Exista si in vechiul Cod aceasta prevedere numai ca se prevedea ca acel certificat poate fi obtinut si ulterior datei angajarii, ori acum trebuie prezentata anterior, in caz contrar contractul de munca este nul.
Referitor la concediul de odihna efectuarea acestuia se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului, sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se faca pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, fata de 15 cat prevedea vechiul Cod al Muncii.
Afla care sunt principalele modificari ale Codului Muncii!
Stiri Botosani Tuesday, 3 May 2011 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Marius Budăi a prezentat soluțiile PSD pentru a opri plecarea tinerilor din țară și a criticat PNL că doar îi atacă pe alții fără să spună ce pot face ei pentru cetățeni
astăzi, 09:20
Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, Marius Budăi, a prezentat o parte dintre soluțiile PSD pentru a opri plecarea tinerilor din țară. Social-democratul a făcut o comparație cu măsurile luate ...
LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (328)
astăzi, 09:07
AUTOIRONIA UNUI OPTIMIST INCURABIL Valentin David a devenit deja un vector al umorului românesc. Pentru creaţia sa umorul este o dominantă, o cale care îl face să se detaşeze, ieşi...
Firma suceveană Autotehnorom a ajuns să își ceară insolvența, are de recuperat creanțe de 70 de milioane de lei!
astăzi, 08:41
Vasile Rîpan, administratorul firmei sucevene, a declarat că a depus cererea de deschidere a procedurii în vederea redresării activității în baza unui plan de reorganizare judici...