Afectiunile pielii pot prevesti anumite boli

Afectiunile pielii pot prevesti anumite boli
Desi adesea neglijata, pielea este un organ foarte important, una dintre insusirile sale esentiale fiind aceea ca poate indica anumite afectiuni interne. Mai exact, unele modificari ale pielii, cum ar fi grupuri de basicute sau pete de o culoare anume, pot fi semnalul de alarma pentru o boala a vreunei zone interne.

Conform care2.com, iata cateva dintre schimbarile pielii care ar trebui sa iti atraga atentia si ce boli ar putea ele sa indice.

1. Basicute persistente

Dermatita herpetiforma - caracterizata prin grupuri de basicute mici care provocaca mancarimi, si care apar repetat pe antebrate, langa coate, pe genunchi, fese, spate, fata sau scalp - este o marca a bolii celiace sau a alergiei la gluten. Una din patru persoane care sufera de boala celiaca are si dermatita herpetiforma. Iritatia apare pe ambele parti ale corpului, iar mancarimile si senzatiile de arsura sunt atat de intense incat persoana in cauza se abtine cu greu de la scarpinat.

Cei cu dermatita herpetiforma nu au de regula si simptomele digestive ale bolii celiace, dar au aceeasi intoleranta la gluten. Afectiunea apare adesea intre 30 si 40 de ani si mai des la persoanele din nordul Europei. Daca apar simptomele descrise, vorbeste despre ele cu un dermatolog, pentru a fi cercetate si alte cauze si pentru a ti se da un tratament.

2.Pete purpurii

Ceea ce pare a fi o vanataie (aparuta inexplicabil), dar tinde sa persiste mai mult, poate fi purpura, o afectiune caracterizata prin scurgeri ale vaselor de sange, aparute sub piele, si care are mai multe cauze - de la o tulburare sangvina pana la deficienta de vitamina C.

La adultii de peste 65 de ani, la care apare cel mai des, cauza este subtierea pielii (in acest caz boala se numeste purpura senila). La aceste persoane, un consum excesiv de aspirina, antiinflamatoare nesteroidiene, vitamina E, ginkgo biloba poate inrautati afectiunea.

Principalele detalii care diferentiaza purpura de o vanataie sunt: faptul ca nu este nevoie de o lovitura ca sa apara, faptul ca pata persista mai mult decat ar dura o vanataie si faptul ca o vanataie ajunge sa aiba si nuante de albastru si negru in timp ce, in cazul purpurei, petele sunt la inceput rosii, dupa care devin purpurii (iar ulterior palesc sau devin maronii).

Petele pot fi de diferite marimi, dar apar in special pe antebrate, picioare si pe dosul mainilor. Asemenea pete trebuie intotdeauna vazute de un doctor.

3. Mancarimi intense fara o iritatie

Mancarimile aparute in mai multe locuri de pe corp pot avea multe cauze, insa, in cazul in care nu apar si schimbari vizibile (la nivelul pielii), poate fi prurit - unul dintre primele simptome ale limfomului (cancer la nivelul sistemului limfatic).

Mancarimile pot fi mai intense decat cele cauzate de pielea uscata si pot fi simtite pe tot corpul sau, mai frecvent, in partea inferioara a picioarelor. De asemenea, pielea poate sa fie rosiatica si inflamata, dar aceste simptome apar mult mai rar in cazul pruritului.

In plus, pot aparea inflamatii ale nodulilor limfatici de la gat, subtioara, clavicula sau zona inghinala (nodulii limfatici se pot inflama insa si din cauza unor infectii). Spune neaparat unui doctor daca ai mancarimi persistente si intense.

4. Paloare, in special cu unghii albastrii

Anemia severa se poate manifesta si printr-o paloare aparuta la nivelul fetei si palmelor, una din cauze fiind deficienta de fier, iar paloarea tinde sa afecteze si tesuturile rosiatice ale buzelor si gingiilor. De asemenea, si unghiile pot deveni palide, aproape albastrii, iar printre alte simptome se numara: instalarea rapida a oboselii, dureri de cap, ameteli si respiratii scurte.

Si in acest caz este important sa te consulte un medic, pentru a sti ce sa faci ca sa remediezi deficienta de fier.

5. Furnicaturi urmate de o iritatie care apare pe o singura parte a corpului sau a fetei

O afectiune adesea dureroasa - zona zoster (sau herpes zoster) - se anunta prin furnicaturi. Aceasta poate fi cauzata de stres, infectii, anumite medicamente, un sistem imunitar slabit, fiind determinata de acelasi virus care provoaca si varicela sau "varsatul de vant".

O senzatie de arsura, furnicaturile si sensibilitatea la atingere pot preceda zona zoster (cu cateva zile sau saptamani). Iritatia care apare ulterior consta in mici umflaturi rosii pe o singura parte a corpului (cea dreapta sau cea stanga). In cateva zile, umflaturile se transforma in pustule (pline cu lichid), care fac apoi crusta - in circa 7-10 zile. Mergi la un medic imediat ce simti durere, daca esti in grupul de risc.


ziare.com

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
479

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
154

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
425

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...