Afacerile din România ale viitorului premier al Moldovei

Kapital Invest a avut anul trecut un profit de 1,3 milioane de lei. Partea întunecată a trecutului posibilului premier al Moldovei o reprezintă o afacere cu ţigări, din 98.

Aproape cert va fi viitorul premier al Republicii Moldova şi este considerat un pilon al reconcilierii cu România, mai ales în domeniul economic.
 
Vlad Filat a urmat facultatea la Iaşi, unde a fost nu doar student, ci a făcut şi primii bani serioşi din comerţ. Din acea perioadă, în care Filat şi-a condus afacerile trecând de pe un mal pe celălalt al Prutului, provine şi un scandal legat de contrabanda cu ţigări importate de firma basarabeanului. E partea întunecată a trecului lui Vlad Filat.

De la televizoare la ţigări

La vârsta de 21 de ani, în 1990, Filat s-a înscris la Facultatea de Drept a Universităţii Al. I. Cuza, pe care a absolvit- o patru ani mai târziu.

Nu a plecat însă din capitala Moldovei româneşti pentru că intrase în afaceri: "Am început de jos, nu e un secret că am vândut televizoare, aparate de uz casnic, iar ulterior am început să comercializez hârtie".

Apoi s-a implicat în importul de ţigări din ţara natală, intrând în atenţia Fiscului şi a procurorilor pentru că piaţa românească fusese invadată cu tutun de contrabandă.
 
În 1998, Filat era asociat la Romold Trading, care importa ţigările MT. Într-o noapte de septembrie, poliţia a organizat un flagrant, fiind sechestrate patru tiruri pline cu ţigări MT având timbre falsificate.

Suspect, dar nu învinuit

Filat a fost cercetat, alături de o întreagă reţea de contrabandişti, de către Parchetul
 de pe lângă Tribunalul Iaşi, însă nu s-a prezentat niciodată la audieri.

Fostul procuror Gheorghe Şuhan, în prezent avocat, este cel care s-a ocupat, la Iaşi, de dosar: "Nu reuşeam să-l audiez şi m-am consultat cu ministrul justiţiei din acea vreme, care mi-a spus să trimit tot dosarul la Parchetul General de la Bucureşti. La scurt timp, acesta a fost trimis mai departe autorităţilor de la Chişinău şi i s-a pierdut urma".
 
Presa ieşeană dezvăluia, în 1998, la data scandalului, că Vlad Filat fusese monitorizat de SRI, iar convorbirile telefonice îi fuseseră interceptate prin mandat eliberat de Parchet.
 
Basarabeanul era deja o persoană influentă în ţara natală, fiind ministru al privatizării.

Contactat ieri de EVZ, Vlad Filat şi-a susţinut nevinovăţia: "Cazul s-a închis încă din România, interceptările au fost declarate ilegale, iar eu n-am avut nicio implicare. S-a demonstrat până la urmă că a fost doar o greşeală tehnică şi că toate taxele fuseseră plătite la vamă".

Profit mare în România

În aceeaşi perioadă, omul de afaceri îşi întărise afacerile din domeniul hârtiei, cumpărând acţiuni la Tipografia Dosoftei şi investind într-o fabrică de hârtie la Constanţa. Demararea unui proiect într-o reţea de tutungerii nu a mai fost dus la capăt pe fondul scandalului MT, pe care Filat l-a pus pe seama unei manevre concertate a concurenţilor de pe ambele maluri ale Prutului.

În 1998 a revenit în Republica Moldova, dar şi-a păstrat firma Dosoftei SA. În urmă cu câţiva ani, Filat a schimbat obiectul de activitate al firmei, a numit-o Kapital Invest Company şi a transformat clădirea societăţii într-un elegant sediu de birouri amplasat în centrul Iaşiului.

În 2008, firma a avut un profit net de 1,3 milioane lei. Conform declaraţiei sale de avere, Kapital Invest este singura societate pe care o mai deţine în România. Firma din Iaşi figurează şi cu un pachet consistent de acţiuni la o societate care are în Chişinău o clădire cu şase etaje, de fapt un institut de proiectare.
 

Sursa: Evenimentul Zilei

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...