Adio respiratie urat mirositoare -alimente de evitat, alimente de consumat!

Dulciurile au rolul de a schimba ph-ul gurii intr-unul acid, motiv pentru care este favorizata producerea bacteriilor. Exista totusi si reversul medaliei, adica alimente si bauturi care improspateaza respiratia. Cafeaua si alcoolul favorizeaza mediul pentru dezvoltarea bacteriilor orale. Au de asemenea un efect de uscare a gurii, ceea ce reduce fluxul de saliva si permit bacteriilor urat mirositoare sa leneveasca mai mult.

Daca igiena ta dentara este impecabila atunci inseamna ca te speli pe dinti de doua ori pe zi, folosesti ata dentara cel putin o data pe zi, iti cureti limba si folosesti apa de gura de cate ori ai ocazia. Insa daca respiratia neplacuta persista, atunci probabil raspunzatoare de acest lucru sunt anumite alimente care ‘pateaza’ pastrand un miros neplacut. Acest lucru nu inseamna ca alimentele propriu-zis sunt vinovate ci mai degraba bacteriile care se dezvolta ulterior.

Ceapa si usuroiul. Desi sunt renumite pentru proprietatile pe care le au la nivelul sanatatii si a intaririi imunitatii organismului, ceapa si usturoiul sunt principalii vinovati pentru un miros neplacut al gurii. Acest lucru se intampla cand compusii de sulf din acestea zabovesc in gura, sunt absorbiti apoi in sange si eliberati in momentul respiratiei.

Cafeaua si alcoolul. Consumate zilnic, aceste doua bauturi favorizeaza mediul pentru dezvoltarea bacteriilor orale. Acestea au de asemenea un efect de uscare a gurii, ceea ce reduce fluxul de saliva si permit bacteriilor urat mirositoare sa leneveasca mai mult. Fumatul este uneori principalul responsabil al gustului neplacut al gurii, al aspectului nesanatos al dintilor si al respiratiei grele. Guma, apa de gura sau periajul ulterior opresc pentru o scurta perioada simptomele, urmand ca ciclul sa fie reluat.

Dulciurile au rolul de a schimba ph-ul gurii intr-unul acid, motiv pentru care este favorizata producerea bacteriilor.
 


Exista totusi si reversul medaliei, adica alimente si bauturi care improspateaza respiratia:

Apa. Acest lichid incolor si inodor ajuta la indepartarea resturilor de mancare, a bacteriilor ascunse si accelereaza productia de saliva actionand ca un agent de curatare. De asemenea, aceasta este metoda cea mai simpla si la indemana oricui pentru o respiratie placuta deoarece neutralizeaza substantele urat mirositoare din alimente si bauturi.

Fructele si legumele bogate in vitamina C precum lamaia, ardeiul gras, ardeiul rosu si broccoli au rolul de a crea un mediu neospitalier pentru bacteriile care provoaca mirosul si gustul neplacut al gurii. Sunt si mai eficiente daca sunt consumate crude deoarece actioneaza ca un abraziv al indepartatrii impuritatilor.

Iaurtul. Japonezii au descoperit faptul ca un consum de trei iaurturi fara zahar pe zi timp de sase saptamani reduce respiratia grea prin scaderea nivelului de compusi sulfati (?). Mai mult decat atat, iaurtul fortifica sistemul imunitar al organismului prin aportul de vitamina D care scade producerea bacteriilor. Alte surse de vitamina D includ laptele, ouale, sucul de portocale si somonul.

Verdeturile si condimentele. Patrunjelul contine clorofila iar aceasta are un efect dezodorizant in gura. Alte produse vegetale responsabile cu o respiratie mai proaspata sunt cuisoarele, scortisoara, semintele de fenicul, anasonul. Desi folosirea acestora tine mai mult de folclor decat de stiinta, uneori nu strica sa incerci.

Propolisul este un minunat antibacterian care nu numai ca matura ramasitele neplacute din gura dar in acelasi timp dezinfecteaza si ajuta la refacerea gingiilor.

O buna igiena a gurii alaturi de o alimentatie potrivita pot combate respiratia urat mirositoare, iar vizitele regulate la medicul dentist te vor ajuta sa preintampini sau sa tratezi orice afectiune care sta in calea sanatatii zambetului tau.

 

Sursa: envy.ro
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani: Ce trebuie să știe cetățenii care înaintează petiții!

astăzi, 18:18

Astfel, dintre acestea: -113 petiții au fost redirecționate către alte instituții, întrucât au fost greşit adresate Gărzii Naţionale de Mediu; - 60 petiții au fost soluționa...

Botoșani: Prezență la vot la ora 17.00!

astăzi, 17:17

34,8% era prezența la vot, în județul Botoșani, la ora 17.00, în continuare sub media națională (42,4%). În cele 433 de secții de votare s-au prezentat la urne 118.592 de ce...

Schimbări în Legea învățământului pentru unii elevi: „Trebuie să fim mai serioși!”

astăzi, 16:50

Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv, va da o probă mai simplă, un test scris care să le verifice noțiunile de bază. Profesoara de Matematică De...