Ada Macovei vrea sa inaspreasca masurile de securitate in scoli!

Ada Macovei vrea sa inaspreasca masurile de securitate in scoli!

 Ada Macovei, la Colegiul Prefectural  

Inspectorul scolar general Ada Macovei solicita interzicerea automatelor de cafea in scoli! Pe langa acest aspect, in cadrul sedintei de Colegiu Prefectural, Ada Macovei a solicitat intensificarea controalelor in unitatile de desfacere a bauturilor alcoolice si a tigarilor, care functioneaza in apropierea unitatilor de invatamant.

Potrivit unui raport prezentat de seful Inspectoratului Judetean de Politie, de la inceputul anului scolar si pana la jumatatea lunii martie, institutia a organizat trei actiuni, una  pe linia prevenirii si doua pe linia combaterii absenteismului scolar si pe linia prevenirii faptelor antisociale comise de grupuri de tineri. In urma actiunilor, au fost depistati 120 de elevi absenti de la cursuri, cinci persoane au fost sanctionate pentru vanzarea de bauturi alcoolice, au fost verificate 522 de unitati economice, controalele finalizandu-se cu 52 de sanctiuni si au fost inregistrate 11 apeluri de urgenta in care au fost semnalate incidente in unitatile de invatamant.

"Cred ca cele cinci amenzi aplicate agentilor economici sunt insuficiente, pentru ca sunt multe unitati de alimentatie publica deschise in perimetrul adiacent unitatilor de invatamant. Sunt multe unitati in care tinerii intra dupa orele de program ale agentilor de la Politie sau de la Garda Financiara. Ele se deschid dupa ora 16.00 sau 18.00, cand programul de lucru este terminat si acolo consumul de bauturi alcoolice, de tigari este doar un factor incipient pentru ca tinerii nostri, la o anumita varsta, sa nu mai fie satisfacuti de efectele produse de aceste droguri legale si usoare si sa apeleze la altceva. De asemenea, dorim interzicerea consumului de cafea de la automatele de cafea cu acces la elevi", a precizat Ada Macovei.

Prefectul Cristian Roman a spus ca se vor face verificari, pentru a se vedea daca automatele de cafea din scoli au fost montate cu acceptul primariilor.

"Acele automate sunt amplasate pe domeniul public. Eu daca vreau sa pun un automat de cafea in Prefectura trebuie sa cer aprobarea ministrului. Sunt foarte curios, extrem de curios, daca exista aprobarea proprietarului, adica a primarului sau a Consiliului Local, privind amplasarea acestora in scoli. Daca nu, este un abuz. Este o ilegalitate pe care au facut-o directorii. Pentru ca acolo, pe domeniul public, se dobandesc venituri. Toate aceste venituri sunt ilicite. Trebuie sa vorbim cu primarii care au astfel de aparate in scoli, si sa vedem daca acestea sunt in legalitate. Ele trebuie scoase de tot, dupa parerea mea. Unde mai era, cand am fost noi copii, sa stea sub nasul profesorului, la catedra, cafeaua", a spus prefectul Cristian Roman. 

Tot in cadrul sedintei de Colegiu Prefectural de luni, inspectorul scolar general a solicitat sprijin pentru introducerea uniformelor in scoli.

"De asemenea, dorim adoptarea semnelor distinctive pentru scoli, aici este o mare reticenta din partea parintilor, iar Inspectoratul Scolar nu a reusit de unul singur sa impuna asigurarea insemnelor fiecarei unitati de invatamant. Poate ne ajutati prin includerea Prefecturii intr-un proiect pe care intentionam sa il depunem in cadrul unui proiect transfrontalier, pentru asigurarea supravegherii unitatilor de invatamant cu camere video si poate si a introducerii uniformelor scolare", a precizat Ada Macovei.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
8

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...

Comercianții de carne prinși pe picior greșit de forțele de ordine, s-a lăsat cu amenzi de aproape 40.000 de lei!

astăzi, 10:46
17

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspecto...

Daniel Haidarli și Marea Degustare de la Iași: O poveste despre devotament și profesionalism (galerie foto)

astăzi, 09:40
47

În lumea fascinantă a vinurilor și gastronomiei, câteva evenimente deosebite au strălucit recent în peisajul cultural și culinar al României, sub îndrumarea atentă a...