În acest sens, au fost organizate 2 concursuri tematice dedicate celor două evenimente.
Prin expunerile şi dezbaterile care au precedat concursurile tematice, s-a asigurat prezentarea succintă a semnificaţiei evenimentelor istorice, a personalităţilor care au contribuit la scrierea istoriei româneşti şi europene, totul având ca scop cultivarea interesului pentru istoria naţională şi europeană.
La finalul concursului tematic, personalul din cadrul Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială a urmărit evaluarea gradului de acumulare şi fixare a cunoştinţelor dobândite de către persoanele participante.
Activităţile desfăşurate au avut rolul de transmitere a informaţiilor esenţiale menite a fixa, în context european, locul şi rolul românilor în istoria modernă. Tot astăzi, a fost organizată, în cadrul protocolului de colaborare încheiat între Penitenciarul Botoșani și Societatea Națională de Cruce Roșie din România – filiala Botoșani, o activitate instructivă sub genericul
un simplu gest la momentul potrivit poate salva vieți.
Reprezentanții Crucii Roșii, coordonați de către domnul Eduard Măciucă, directorul filialei, au prezentat într-o manieră interactivă istoricul organizației la nivel mondial dar și național, misiunea și valorile acesteia.
Activitatea a fost urmată de exerciții practice de acordare a primului ajutor în trei situații diferite, în care, intervenția promptă și corectă face diferența între viață și moarte.
Persoanele private de libertate au avut posibilitatea de a afla ce înseamnă să fii voluntar al Crucii Roșii, de a-și corecta și completa informațiile deținute cu privire la acordarea primului ajutor în diferite situații limită.