Activitati desfasurate cu prilejul Zilelor Invatamantului Botosanean

Joi, 22 martie, la Casa Sindicatelor, a avut loc Adunarea Generală a Preşedinţilor Consiliilor Părinţilor din unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani, în prezenţa Preşedintelui Consiliului Judeţean Reprezentativ al Părinţilor, Dnul Marius Pîjin, a reprezentantului ISJ, prof. Alexandra Hrincescu, inspector şcolar, şi a profesorului consilier al CJRP, Irina Panainte.

Cei 45 de părinţi prezenţi şi-au exprimat dorinţa de a deveni o forţă cu putere de decizie şi un partener al MECTS care să reuşească să aducă modificări importante la nivelul învăţământului, pentru a asigura starea de bine a elevilor. S-au făcut referiri la programele foarte încărcate, la nevoia de unitate în acţiune, la calitatea actului didactic, la cadre didactice care îşi fac datoria cu responsabilitate şi drag dar şi la cadre didactice care sunt indiferente faţă de elevi şi de problemele acestora.

Domnul Pîjin a prezentat demersurile de până la constituirea Asociaţiei Părinţilor, statutul şi obiectivele acesteia, i-a invitat pe părinţi să devină membri ai Asociaţiei, menţionând avantajele şi beneficiile calităţii de membru, alături de nevoia de a se acţiona unitar în sprijinul şcolilor care se confruntă cu diferite probleme sau al elevilor aflaţi în dificultate.

Prof. Hrincescu a accentuat faptul că, aşa cum CJRP este un partener real al ISJ, şi în şcoli părinţii au un rol foarte important şi pot interveni pentru a asigura calitatea procesului instructiv – educativ; este nevoie ca reprezentanţii părinţilor să îşi asume acest rol dificil şi să acţioneze pentru toţi părinţii şi toţi elevii şcolii, indiferent de situaţia la învăţătură, statutul social al familiei, starea materială sau dificultăţile cu care se confruntă. 

Vineri, 23 martie a avut loc, la Casa Sindicatelor, Conferinţa Judeţeană a Coordonatorilor educativi şi cadrelor didactice cu responsabilităţi educative la nivel judeţean, tema fiind Activitatea educativă formală şi non-formală şi multiplele ei valenţe formative – prezentare de studii şi exemple de bune practici.

Acest eveniment a fost organizat şi coordonat de către ISJ prin prof. Alexandra Hrincescu, inspector şcolar de specialitate pentru educaţie permanentă şi au participat 87 de persoane, coordonatori educativi ai unităţilor de învăţământ din judeţ, directorii Palatului Copiilor Botoşani şi ai Clubului Copiilor Dorohoi, metodişti educativi, dar şi un reprezentant al elevilor, membru BEX al CJE Botoşani şi preşedinte CŞE CN M. Eminescu.

Activitatea a avut un profund caracter practic aplicativ, prezentările de bune practici şi intervenţiile susţinute s-au constituit în repere valoroase pentru toţi cei care desfăşoară activităţi educative cu elevii şi în beneficiul acestora.

A fost evidenţiat, încă o dată, rolul formativ al activităţilor educative, contribuţia acestora la dezvoltarea personalităţii elevilor, la responsabilizarea acestora prin implicarea în identificarea şi rezolvarea unor probleme existente la nivelul şcolii sau al comunităţilor locale, prin oferirea de alternative pentru petrecerea timpului liber care să îi îndepărteze de pericolul reprezentat de alcool, etnobotanice, droguri, presiunea grupului sau asumarea de comportamente de risc.

Această conferinţă judeţeană s-a vrut a fi un omagiu adus activităţii educative în ansamblul ei dar şi coordonatorilor educativi din şcoli care, neretribuiţi pentru munca desfăşurată, de multe ori nesusţinuţi nici de colegi, continuă, cu suflet şi perseverenţă, să –şi asume sarcini pentru promovarea non - formalului în formarea unor elevi care, adulţii de mai târziu, să se adapteze la dinamica societăţii actuale şi să reuşească să-şi valorifice interesele şi talentele.

Au fost menţionaţi şi partenerii educativi, ONG-uri, instituţii publice, reprezentanţi ai autorităţilor şi comunităţii locale, etc. fără de care efortul educativ al elevilor şi cadrelor didactice nu ar fi avut rezultate atât de importante şi evidente.

Au fost discutate şi priorităţile educative pentru perioada următoare, s-a pus un accent deosebit pe Programul Naţional Şcoala Altfel care se va desfăşura în perioada 2-6 aprilie 2012, pe participarea la fazele judeţene ale concursurilor naţionale.

Prof. Alexandra Hrincescu a solicitat coordonatorilor educativi să acorde o atenţie deosebită concursurilor care au faza naţională finalizată cu participarea câştigătorilor la tabere tematice, pentru a li se oferi elevilor oportunitatea de a depăşi limitele geografice ale judeţului şi a – şi dezvolta, astfel, competenţele de comunicare şi interrelaţionare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Culturii, la discuții cu sindicatele după protestele de Ziua Culturii Naționale!

astăzi, 15:27

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a avut, joi, o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din domeniu, ea afirmând că a cerut să se vină cu propuneri concrete pentru „a...

Protest de amploare în capitală cu mii de forțe ale ordinii din întreaga țară! (Foto, Video)

astăzi, 14:45

Angajaţii din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dar şi cei din structuri asociative ale rezerviştilor militari, inclusiv ACMRR din MAI, participă vineri, 17 ianuarie, în...

FC Botoșani are un nou antrenor principal: Leo Grozavu preia echipa în mod oficial!

astăzi, 14:35

Tehnicianul Leo Grozavu, care conduce echipa de fotbal FC Botoşani din 7 ianuarie, a fost anunţat oficial în funcţia de antrenor principal, vineri, 17 ianuarie, într-un comunicat de pre...