Activitate intensă la instanţele de judecată din judeţ! Vezi cele mai frecvente cauze judecate de magistraţi!

Activitatea Tribunalului Botoşani şi a instanţelor din raza de activitate, respectiv Judecătoriile Botoşani, Dorohoi, Săveni şi Darabani a fost una intensă pe parcursul anului 2014.

Potrivit datelor prezentate de Anitta Manole, preşedintele Tribunalului Botoşani, anul trecut, la nivelul instanţelor de judecată din judeţ, totalul cauzelor de soluţionat a fost de 70.908  dosare, din care s-au soluţionat 52.764, înregistrându-se o operativitate de 75,80%.

Ca şi în anii precedenţi, cea mai încărcată instanţă ca volum al activităţii, din raza Tribunalului, a fost Judecătoria Botoşani, cu 39.733 de cauze de soluţionat.

“În ceea ce priveşte activitatea instanţei, efortul atât al magistraţilor, cât şi al personalului auxiliar, s-a concentrat în primul rând pe epuizarea stocului de dosare, şi a fost îngreunată de aplicarea în continuare a procedurilor paralele atât în materie procesual civilă, cât şi penală. La nivelul Tribunalului Botoşani, instanţă distinctă, un impact deosebit l-a avut intrarea în vigoare a Legii 85/2014, Legea insolvenţei. Atât la nivelul Tribunalului Botoşani, cât şi al instanţelor din raza teritorială, încărcătura pe judecător, atât din perspectiva posturilor efectiv ocupate cât şi a schemei, a depăşit media naţională. Din perspectiva ierarhiei la nivel naţional, Tribunalul Botoşani se situează pe locul 11 în ierarhia Tribunalelor, încărcătura pe schemă, şi pe locul 13,  ca încărcătură pe posturi efectiv ocupate. Judecătoria Botoşani se situează pe locul 17, respectiv locul 9", a precizat Anitta Manole.

Potrivit acesteia, volumul de activitate la nivelul Secţiei Penale a crescut şi ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod de Procedură Penală.

Într-un top al celor mai dese cauze înregistrate pe rolul Tribunalului Botoşani, instanţă distinctă, în cursul anului 2014,  o pondere de 59,07% au avut-o cauzele privind procedura insolvenţei şi angajarea răspunderii.

În ceea ce priveşte cauzele de natură a fi soluţionate de Secţia I Civilă cea mai mare pondere au avut-o cauzele având ca obiect drepturi băneşti, plasament şi fond funciar, iar la Secţia  II-a civilă, ponderea cea mai mare au avut-o contestaţiile la executare, contestaţia actului administrativ fiscal, iar în cadrul Secţiei Penale contestaţiile la executare

La Judecătorii cauzele cele mai comune au avut ca obiect încuviinţare executare silită, plângerile contravenţionale, pretenţiile, iar în materie penală liberările condiţionate, contestaţiile la executare conform vechiului Cod de procedură penală, şi plângeri la soluţiile de neurmărire sau de netrimitere în judecată.

 

Spune-ne opinia ta