Achizitiile pentru spitale vor fi facute de Ministerul Sanatatii, pentru a se evita tarifele mari

Ministerul Sanatatii va face achizitii pentru spitalele din reteaua proprie si cea a autoritatilor administratiei publice locale, dupa ce a constatat ca au fost cazuri cand pretul de cumparare a unui anumit produs a fost si de zece ori mai mare de la o unitate la alta, informeaza agentia de stiri Mediafax.

Proiectul de hotarare de guvern vizeaza, astfel, desemnarea Ministerului Sanatatii ca unitate de achizitii centralizata.

Potrivit proiectului, unitatea de achizitii centralizata, respectiv Ministerul Sanatatii, incheie acorduri-cadru, in numele si pentru unitatile sanitare publice cu paturi din reteaua ministerului si cea a autoritatilor administratiei publice locale.

In prezent, fiecare spital sau unitate sanitara cu paturi desfasoara, in mod individual, procedurile de achizitii publice pentru cumpararea de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto.

In aceste conditii, spun initiatorii proiectului, sunt situatii in care preturile de achizitie a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto difera de la un spital la altul, la acelasi produs si cu aceleasi specificatii tehnice, chiar si in situatia in care acesta provine de la acelasi producator sau distribuitor. In unele cazuri, preturile de achizitie au variatie foarte mare, ajungand chiar la valori de zece ori mai mari, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Tot in nota de fundamentare, la capitolul schimbari preconizate, Ministerul Sanatatii este desemnat ca unitate de achizitii centralizata, care atribuie contracte de achizitie publica sau incheie acorduri-cadru, in numele si pentru unitatile sanitare publice cu paturi din reteaua MS si cea a Ministerului Administratiei si Internelor.

Prin aceasta masura, ministerul preconizeaza ca vor fi realizate economii ca urmare a faptului ca pentru o cantitate mare de produse achizitionate pretul va fi mai mic decat daca s-ar achizitiona o cantitate mica de produse.

De asemenea, prin organizarea de proceduri de achizitie la nivel national, se urmareste, pe langa schimbarea variatiilor de pret si asigurarea continuitatii in achizitionarea produselor si serviciilor, calitatea uniforma a produselor si serviciilor, dar si gestionarea eficienta a resurselor financiare alocate si obtinerea unui pret de achizitie scazut.

Prevederile hotararii nu se aplica achizitiilor a caror sursa de finantare este asigurata din fonduri alocate de autoritatile administratiei publice locale, donatii, sponsorizari si fonduri din proiecte cu finantare rambursabila si nerambursabila, se mai arata in proiect.

Conform aceluiasi proiect, Ministerul Sanatatii preconizeaza ca primele produse achizitionate in acest sistem ar putea fi livrate incepand cu semestrul II al anului 2013, avand in vedere volumul mare de produse, specificatii tehnice si termenele de derulare a procedurilor de achizitie.

Ministerul Sanatatii va elabora norme de aplicare a sistemului centralizat la nivel national de achizitionare de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto, in termen de 10 de zile de la publicarea hotararii de guvern.

Proiectul se afla in dezbatere publica pana la 19 decembrie.

Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a anuntat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, ca achizitiile pe termen lung de materiale, aparatura, medicamente scumpe si in cantitate mare vor fi facute de Ministerul Sanatatii, care va deveni unitate centrala de achizitii pentru sistemul sanitar.

"Pentru achizitiile de aparate si materiale de volum mare sau (medicamente, n.r.) specifice scumpe pe programele Ministerului Sanatatii intra hotarare de Guvern, care va stabili ca Ministerul Sanatatii este unitate de achizitie centrala pentru sistemul sanitar si care achizitioneaza pe acordul cadru, pe durata mai lunga, materialele, aparatura, medicamente pentru sistemul sanitar cu sursa de finantare din fonduri publice, atat pentru spitalele MS, cat si pentru cele descentralizate", a spus Arafat.

Ministrul a precizat ca dupa ce va fi aprobata hotararea de Guvern se va putea spune cate aparate computer-tomograf sunt necesare in urmatorii patru ani.

"Stabilim 10, 15, facem o singura licitatie. In acest context, putem obliga concurenta sa vina cu preturi mai mici. Avem spitale care au luat acelasi aparat la preturi duble, un spital fata de altul. Banii veneau de la Ministerul Sanatatii", a explicat ministrul Sanatatii.

Raed Arafat a spus ca in prezent se face licitatie, legala, pentru astfel de achizitii, dar este posibil ca in anumite caiete de sarcini sa fie exclusa concurenta.

"Vom verifica unde avem preturi flagrante. Licitatia centralizata poate evita aceste situatii. Procedura trebuie sa fie extrem de transparenta, sa mergem catre licitatia electronica", a adaugat Arafat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câini îngropați pe câmp la Carasa: Polițiștii au demarat cercetări pentru a stabili cauza morții animalelor! (Video)

Sunday, 2 February 2025

Cercetările continuă în cadrul dosarului penal deschis sâmbătă, 1 februarie, cu privire la săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție fără drept, în c...

Patronul lui Sepsi, măsuri uluitoare după remiza de la Botoșani: „Prânzul pe care îl primeați zilnic de la noi va fi oferit gratuit familiilor nevoiașe!”

Sunday, 2 February 2025

Discurs fără precedent al lui Laszlo Dioszegi, finanțatorul echipei Sepsi Sfântu Gheorghe! Acesta a anunțat măsuri uluitoare la clubul din Superliga, imediat după remiza covăsnenilor de s...

Nova Apaserv anunță posibile dificultăți în preluarea sesizărilor telefonice, în perioada 3-4 februarie 2025!

Sunday, 2 February 2025

Nova Apaserv Botoșani informează că, în perioada 3-4 februarie 2025, pot apărea anumite dificultăți în preluarea sesizărilor, ca urmare a implementării unei soluții software de di...