Achizitiile pentru spitale vor fi facute de Ministerul Sanatatii, pentru a se evita tarifele mari

Achizitiile pentru spitale vor fi facute de Ministerul Sanatatii, pentru a se evita tarifele mari
Ministerul Sanatatii va face achizitii pentru spitalele din reteaua proprie si cea a autoritatilor administratiei publice locale, dupa ce a constatat ca au fost cazuri cand pretul de cumparare a unui anumit produs a fost si de zece ori mai mare de la o unitate la alta, informeaza agentia de stiri Mediafax.

Proiectul de hotarare de guvern vizeaza, astfel, desemnarea Ministerului Sanatatii ca unitate de achizitii centralizata.

Potrivit proiectului, unitatea de achizitii centralizata, respectiv Ministerul Sanatatii, incheie acorduri-cadru, in numele si pentru unitatile sanitare publice cu paturi din reteaua ministerului si cea a autoritatilor administratiei publice locale.

In prezent, fiecare spital sau unitate sanitara cu paturi desfasoara, in mod individual, procedurile de achizitii publice pentru cumpararea de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto.

In aceste conditii, spun initiatorii proiectului, sunt situatii in care preturile de achizitie a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto difera de la un spital la altul, la acelasi produs si cu aceleasi specificatii tehnice, chiar si in situatia in care acesta provine de la acelasi producator sau distribuitor. In unele cazuri, preturile de achizitie au variatie foarte mare, ajungand chiar la valori de zece ori mai mari, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Tot in nota de fundamentare, la capitolul schimbari preconizate, Ministerul Sanatatii este desemnat ca unitate de achizitii centralizata, care atribuie contracte de achizitie publica sau incheie acorduri-cadru, in numele si pentru unitatile sanitare publice cu paturi din reteaua MS si cea a Ministerului Administratiei si Internelor.

Prin aceasta masura, ministerul preconizeaza ca vor fi realizate economii ca urmare a faptului ca pentru o cantitate mare de produse achizitionate pretul va fi mai mic decat daca s-ar achizitiona o cantitate mica de produse.

De asemenea, prin organizarea de proceduri de achizitie la nivel national, se urmareste, pe langa schimbarea variatiilor de pret si asigurarea continuitatii in achizitionarea produselor si serviciilor, calitatea uniforma a produselor si serviciilor, dar si gestionarea eficienta a resurselor financiare alocate si obtinerea unui pret de achizitie scazut.

Prevederile hotararii nu se aplica achizitiilor a caror sursa de finantare este asigurata din fonduri alocate de autoritatile administratiei publice locale, donatii, sponsorizari si fonduri din proiecte cu finantare rambursabila si nerambursabila, se mai arata in proiect.

Conform aceluiasi proiect, Ministerul Sanatatii preconizeaza ca primele produse achizitionate in acest sistem ar putea fi livrate incepand cu semestrul II al anului 2013, avand in vedere volumul mare de produse, specificatii tehnice si termenele de derulare a procedurilor de achizitie.

Ministerul Sanatatii va elabora norme de aplicare a sistemului centralizat la nivel national de achizitionare de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto, in termen de 10 de zile de la publicarea hotararii de guvern.

Proiectul se afla in dezbatere publica pana la 19 decembrie.

Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a anuntat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, ca achizitiile pe termen lung de materiale, aparatura, medicamente scumpe si in cantitate mare vor fi facute de Ministerul Sanatatii, care va deveni unitate centrala de achizitii pentru sistemul sanitar.

"Pentru achizitiile de aparate si materiale de volum mare sau (medicamente, n.r.) specifice scumpe pe programele Ministerului Sanatatii intra hotarare de Guvern, care va stabili ca Ministerul Sanatatii este unitate de achizitie centrala pentru sistemul sanitar si care achizitioneaza pe acordul cadru, pe durata mai lunga, materialele, aparatura, medicamente pentru sistemul sanitar cu sursa de finantare din fonduri publice, atat pentru spitalele MS, cat si pentru cele descentralizate", a spus Arafat.

Ministrul a precizat ca dupa ce va fi aprobata hotararea de Guvern se va putea spune cate aparate computer-tomograf sunt necesare in urmatorii patru ani.

"Stabilim 10, 15, facem o singura licitatie. In acest context, putem obliga concurenta sa vina cu preturi mai mici. Avem spitale care au luat acelasi aparat la preturi duble, un spital fata de altul. Banii veneau de la Ministerul Sanatatii", a explicat ministrul Sanatatii.

Raed Arafat a spus ca in prezent se face licitatie, legala, pentru astfel de achizitii, dar este posibil ca in anumite caiete de sarcini sa fie exclusa concurenta.

"Vom verifica unde avem preturi flagrante. Licitatia centralizata poate evita aceste situatii. Procedura trebuie sa fie extrem de transparenta, sa mergem catre licitatia electronica", a adaugat Arafat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - CS Mioveni, astăzi de la ora 20:00

astăzi, 11:12
3

FC Botoșani întâlnește formația CS Mioveni în barajul de menținere/promovare în Superligă.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!FC Botoș...

Ce spune generalul Grecu despre ”aparatul de zbor fără pilot” prăbușit în Botoșani

astăzi, 10:55
39

MapN a anunțat ieri, 16 mai, că este vorba despre ”un aparat de zbor fără pilot” de proveniență civilă. Mai mult, acesta nu avea armament și nici muniție.Asta după ce, î...

Senator Cristian Achiței: Așternerea straturilor asfaltice, finalizată pe întreaga lungime a DN 28B Botoșani-Tg. Frumos (Foto)

astăzi, 10:21
59

Coșmarul de zeci de ani de pe drumul care leagă Botoșaniul de Tg. Frumos a luat sfârșit. Zeci de politicieni au promis vreme de două decenii repararea drumului care ne leagă județul de re...