Absolvenţii de la "Spiru Haret" dau degeaba licenţa în septembrie

Absolvenţii de la "Spiru Haret" dau degeaba licenţa în septembrie

   Grupul RC

Autorităţile spun că nu au aprobat reexaminarea studenţilor în vederea autorizării diplomelor lor de licenţă, aşa cum au anunţat cei de la Spiru Haret. Universitatea Spiru Haret pregăteşte o nouă sesiune de licenţă pentru programele ID şi FR neacreditate, dar Ministerul Educaţiei refuză să recunoască noile examene. "Au urmat programe inexistente", spun reprezentanţii Ministerului.

Studenţii care au fost înmatriculaţi în anul I, în perioada 2005-2008, la programele ID şi FR neacreditate de la Universitatea "Spiru Haret", au obţinut o diplomă cu care nu au ce face. Ministerul Educaţiei refuză să recunoască aceste diplome. "Spiru Haret" susţine că are aprobarea MEC pentru o nouă sesiune de licenţă în perioada 15-30 septembrie 2010, care va duce la recunoaşterea acestor diplome. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei îi contrazic însă. "Reorganizarea licenţei nu este o măsură legislativă. Universitatea nu poate să dea de două ori licenţa în condiţii identice", a declarat pentru REALITATEA.NET, Gabriel Ispas, şeful Direcţiei Juridice din cadrul MECTS.

Ministerul Educaţiei spune că Ordonanţa 10 din 2009 privind dreptul studenţilor înmatriculaţi la formele de ID sau FR de a continua studiile la programe de studii de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditatea fost interpretată după bunul plac al universităţii.

Gabriel Ispas explică că această Ordonanţă permite continuarea studiilor la programe acreditate sau autorizate doar pentru cei care nu au susţinut lucrarea de licenţă până la data emiterii Ordonanţei, respectiv anul 2009. Actul nu face însă nicio referire la cei licenţiaţi deja, diplomele lor rămânând practic în afara legii.

Pe de altă parte, reprezentanţii universităţii spun că ordonanţa le dă dreptul să organizeze examenul de licenţă pentru ca diplomele să fie recunoscute MECTS. "Noi organizăm sesiunea de reexaminare pentru licenţă şi am cerut acordul Ministerului şi l-am obţinut pentru organizarea unei sesiuni extraordinare septembrie pentru a veni în întâmpinarea absolvenţilor de pe urma aplicării abuzive de către unele organe administrative din teritoriu şi din Capitală, în privinţa valabilităţii diplomei", a declarat Corneliu Toader, purtător de cuvânt Universitatea "Spiru Haret".

Universitatea "Spiru Haret" dă asigurări că diplomele vor fi recunoscute. "E vorba de certitudine, pentru că în conformitate cu ordonanţa 10 această diplomă va fi emisă cu toate prerogativele, drepturile şi competenţele care îi vor permite să fie agreată şi acceptată legal de toate forumurile de angajatori din România", mai spune Corneliu Toader.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin însă că Universitatea Spiru Haret a solicitat aprobarea organizării unei sesiuni de licenţă şi nu a unei relicenţieri. Mai mult, ei spun că deocamdată nu există din punct de vedere legal termenul de relicenţiere. Astfel, organizarea unui nou examen de licenţă pentru studenţi care au susţinut deja acest examen nu este susţinut prin niciun act legislativ în vigoare.

Gabriel Ispas: "Dacă universitatea consideră că sunt legale să cheme în judecată Ministerul"


"Legea îmi spune clar la ce formă de învăţământ se organizează programele de studii. Orice e făcut în afara legii atrage răspunderea universităţii. Ministerul recunoaşte orice studiu care se face la programe de studiu organizate la forme de învăţământ autorizate şi acreditate şi trecute în hotărârile de Guvern. Universitatea i-a şcolarizat, universitatea să le spună ce să facă. Dacă universitatea a încasat taxe să le spună cât de legale sunt programele respective. Dacă sunt legale sau consideră universitatea că sunt legale să cheme în judecată Ministerul şi promit că ne judecăm repede", a declarat Gabriel Ispas.

Surse din Ministerul Educaţiei susţin însă că este în lucru, în acest moment, o nouă prevedere legală care face referire la absolvenţii de programe neacreditate care au susţinut deja examenul. Noua prevedere va completa astfel Ordonanţa 10 din 2009  şi va menţiona condiţiile în care absolvenţii vor putea obţine o diplomă de licenţă recunoscută de Ministerul Educaţiei.

Potrivit reprezentanţilor Universităţii "Spiru Haret", aproximativ 15.000 de absolvenţi au obţinut diplome de licenţă care nu sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei şi vor trebui să susţină din nou examenul.

Sursa: Realitatea.net

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Între revoluții”: O nouă premieră de gală la Botoșani, intrarea GRATUITĂ! (Foto, Video)

astăzi, 14:30

Lavinia Braniște este autoarea romanelor ”Mă găsești când vrei” (Polirom, 2021), ”Sonia ridică mâna” (2019) și ”Interior zero” (2016), acesta din ...

PSD: Darabani votează PSD pentru extinderea magistralei de gaze pe traseul Botoșani-Săveni-Darabani și realizarea de unități de producție care să asigure locuri de muncă

astăzi, 13:31

Președintele PSD Botoșani Doina Federovici a anunțat că cel mai important proiect de infrastructură de utilități publice pentru Darabani îl reprezintă aducțiunea de gaze naturale prin e...

Poliția în alertă: Mihaela a dispărut în această dimineață, sună la 112 dacă o vezi!

astăzi, 13:13

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei din municipiul Botoșani, care vieri dimineață a părăsit domiciliul, plecând în loc necunoscut. Boto...