Absolventii de invatamant superior, obligati sa faca stagii de adaptare profesionala

Absolventii de invatamant superior ar putea fi obligati sa faca stagii de adaptare profesionala, in baza unui contract, pentru o perioada cuprinsa intre sase luni si un an.

 La finalul stagiului, absolventii urmeaza sa fie evaluati si vor obtine un calificativ, masura fiind prevazuta intr-un proiect de lege initiat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, citat de Adevarul.

 Proiectul, supus miercuri dezbaterii publice, reglementeaza modalitatea de efectuare a stagiilor de adaptare profesionala pentru absolventii invatamantului superior, in scopul asigurarii tranzitiei de la sistemul de educatie la piata muncii.

 Conform documentului, perioada de stagiu se va putea organiza la debutul in profesie, o singura data dupa fiecare forma de invatamant de nivel superior absolvita.

 "Activitatea stagiarului pe toata perioada stagiului se face in baza contractului de adaptare profesionala. Este interzisa utilizarea stagiarilor la prestarea altor activitati si/sau exercitarea altor atributii in afara celor care au ca obiect adaptarea profesionala, conform proiectului de act normativ.

 Formatorul trebuie sa fie dintre salariatii calificati, cu o experienta profesionala de cel putin doi ani in domeniul in care urmeaza sa se realizeze stagiul.

 "Un formator poate asigura formarea, in acelasi timp, pentru cel mult trei stagiari. Exercitarea activitatii formatorului se include in programul normal de lucru al acestuia", se mai arata in proiect.

 De asemenea, formatorul nu poate fi sot, sotie, afin sau ruda pana la gradul al patrulea inclusiv cu stagiarul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

Saturday, 5 July 2025

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

Saturday, 5 July 2025

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

Saturday, 5 July 2025

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...